Cvičenie: Štyri základné piliere strachu

0
(0)

Toto ide mimo poradia, len preto, že dnes sa téma strachu a vlastného potlačenia (snahy vyhovieť a prispôsobiť sa) hodne aktívne otvorila:

Strach má svoje korene v socializácii – ak nebudeme vyhovovať, svet nás vylúči, odsunie na okraj a máme po chlebe (čo bolo celkom zrejmé, kým sme ešte boli malé a nesamostatné deti, a odvtedy to neošetrené v sebe vláčime).

Väčšinu týchto presvedčení sme prebrali ako deti od rodičov a iných ľudí – a nikdy sme ich poriadne nepreskúmali. Najrozšírenejšie bývajú tieto štyri strach produkujúce presvedčenia:

  1. „Nie som dosť“ (dobrý, šikovný, láskyhodný). „Som bezcenný, na nič sa nehodím.“ Ak tomu uveríte, budete sa tak cítiť, budete to vyžarovať a vytvoríte si okolo seba skúsenosti zlyhania.
  2. „Som bezmocný.“ To v konečnom dôsledku znamená „som bezmocný čokoľvek zmeniť“. Výsledkom je rezignácia, vnútorné zamrznutie, bezmocnosť, hnev alebo agresia (aj od iných smerom k nám, pretože svoju bezmocnosť vyžarujete a tým v nich vybudíte chuť udrieť si).
  3. „Láska bolí.“ Má svoje „dcérske“ presvedčenia: „keď niekoho milujem, opustí ma/podvedie ma/využije ma/zosmiešni ma“. Chytáte sa? 🙂
  4. Svet je nebezpečné, nehostinné miesto, kde ak niekto niečo má, tebe to bude chýbať.“ Tomuto presvedčeniu sa hovorí aj „svet nedostatku“, kde musíme bojovať a honobiť aj to, o čo vlastne nestojíme, aby sme neposilnili pozíciu niekoho, kto by mám potom mohol ublížiť.

Na základe týchto štyroch základných presvedčení, ktoré všetci niekde v sebe máme a ktoré vyvolávajú reakcie a emócie, si vytvárame okolo seba vždy znova a znova realitu, ktorá tieto presvedčenia bude dokladať a cementovať.

Prísľub: Budeme s tým niečo robiť. Hlavne v štvrtom týždni. 🙂 Zatiaľ aspoň rekreačne: Ktorý pilier/presvedčenie vidíte u seba ako dominantné?

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *