Ukazuješ sa – alebo sa skrývaš?

0
(0)

Keď si v detstve bol prehliadaný alebo ignorovaný, keď si pre ostatných nebol dôležitý, tak preskúmaj, či si sa vtedy nerozhodol sa skrývať a neukazovať. Robíš to ešte aj dnes? Tak sa rozhodni inak.

Otvor ústa, hovor svoju pravdu a ži ju. Nečakaj, až ťa iní oslovia, ale oslovuj ty ich – napriek svojmu strachu, že ťa (zas raz) odmietnu. Odvážne sa postav za to, čo si, čo dokážeš a čo chceš. Ale nie preto, že za to očakávaš niečo na oplátku, ale z potešenia z toho, že sa môžeš slobodne prejavovať.

To, že sa skrývaš, sťahuješ do seba a znižuješ, neprejavuješ svoje kvality, talentu, myšlienky a emócie, neslúži nikomu (okrem tvojho strachu).

Robert Betz

Niektorí z nás majú v svojom vnútornom programovaní aj „prísahu neviditeľnosti“. Často sa zakladá na nejakej traumatizujúcej skúsenosti, alebo na sérii zdanlivo nedôležitých zážitkoch s rovnakou témou – prehliadanie. Znevažovanie hodnoty inými. Ak sú to dospelí a my deti, nemáme sa ako brániť a prevezmeme ich prístup do našich presvedčení.

Rovnako môžu citlivejší jedinci zareagovať napríklad na to, že obaja rodičia idú skoro po narodení do práce a nemajú na nich čas a presúvajú ich do opatery niekomu inému. Citlivé dieťa z toho okamžite urobí vzorec „nestojím im za to, lebo nie som dostatočne dobrý, nenapĺňam to, čo odo mňa čakali“.

Aj deti z rodín alkoholikov, ktoré zažívali, že vždy bolo niečo iné dôležitejšie ako oni, môžu mať túto prísahu.

Máte ju aj vy? V akej miere? Ako sa prejavuje a ako sa s ňou vysporiadavate?

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *