Úlohy #4: Strach II. Strach nás robí manipulovateľnými

0
(0)

Vraciame sa späť k téme strachu a ideme si predpracovať 😉 informačný stav pre štvrtú tému.

Naposledy sme si povedali, že strach je hlavná príčina, pre ktorú nevyužívame naplno to, čo v nás je – schopnosti, talenty, možnosti. A že je to súčasne naša brzda, aby sme sa nerozvíjali prirýchlo, lebo potom naším telom preteká priveľká energia a myká nami z jedného predsudku do druhého. Tí, čo sú napriek všetkému už vyladení energeticky na silnejší prietok, majú jednoducho viac strachov, sú viditeľnejšie a vyzerajú byť mocnejšie – ale sú to len lepšie šance, ako na sebe popracovať. Lepšie, ale menej príjemné. 😕

Keď sa energeticky aktivujete priskoro, sú vaše strachy komplexnejšie. Keď sa energeticky aktivujete v tom vhodnom čase, sú vaše strachy ľahšie zvládnuteľné a nepreliezajú do toľkých rovín vášho života.

A ako sa energeticky aktivujeme? Nuž, všetko je to v princípe „energia nasleduje pozornosť„. Na čo upneme našu pozornosť, do toho potečie energia. Ak ju upneme na aktiváciu/osvietenie/vzostup, tak potečie tam. Otázka je, z akého dôvodu sme ju upreli práve na aktiváciu…

Niektorí to urobia z komplexu menejcennosti. Iní to urobia z nenávisti, snahy poškodiť. (Aj takí vraj existujú.) Iní zas zo snahy po odplate. (Aj takí existujeme. 😉 ) A tak ďalej. Všetci títo celý proces urýchľujú a preto budú mať poriadnu nádielku strachov na spracovávanie.

No a potom sú ľudia, ktorí si žijú svoj život a niekedy ich len tak zaujme, že prečo vlastne to-a-hento. To sú tí šťastlivci, ktorí tých strachov nebudú mať až toľko. 🙂

V celej práci so strachom je však skrytý jeden zádrhel – to, že strach odstránime, sa ešte nemusí prejaviť v našom svete. Ak si to vezmete, s niektorými strachmi žijeme už desaťročia a vybudovali sme si isté automatizmy, ktoré sa na nich zakladajú – reakcie, nad ktorými nerozmýšľame, ale ktoré sú len premietnutím daného strachu do nášho konania. Ak nespochybníme tieto automatizmy, môžeme sa naďalej správať iracionálne v situáciách, kde už ani strach nie je dôvodom pre našu reakciu!

(Preto sa tu budeme okolo našich prejavov vrtieť ako pes za svojím chvostom. Podstatné nie je vedieť, ale nepoľaviť a stále znova a znova otvárať naše správania a analyzovať ich – pamätáte na to „post-mortem„, čo sme sa už naučili?)

A budeme potrebovať ešte jednej veci venovať zvýšenú pozornosť – kanálom, ktorými sú naše strachy prikrmované. Strach má totiž tú vlastnosť, že nás robí ľahko manipulovateľnými. Keď z niečoho máme strach, budeme nasledovať kohokoľvek kamkoľvek, pokiaľ máme pocit, že nám pomôže zbaviť sa strachu. Ak sa bojíte starnutia, poslúchate firmy, čo vám sľubujú, že ho spomalia či zastavia. Ak sa bojíte odmietnutia, poslúchate firmy, ktoré vám pomáhajú udržať si úžasné telo a zásobujú vás módou. Ak sa bojíte Boha a smrti, pekla a zatratenia, poslúchate firmy (=cirkev), ktoré vám vravia, že vedia, ako vás pred tým všetkým zachrániť.

Strach vytvára nasledovateľov z každého. Ako dospelí si však už neuvedomujeme naše stádové správania, ale len zo zvyku reagujeme na svet istým spôsobom (od ktorého si sľubujeme, že sa nebudeme musieť báť). Tieto správania boli kedysi užitočné a oprávnené, ba potrebné, ale odvtedy sa situácia zmenila a my potrebujeme začať dávať pozor, ako vyzerajú naše automatizmy dnes – a nakoľko sú funkčné.

Úloha pre túto časť práce so strachom:

  1. Pozrite si svoje zaznamenané reakcie strachu/odporu. Ktoré z nich sú vedomé a ktoré z nich sú automatizmy?
  2. Skúste povedať, ktorými kanálmi sa nechávate ovplyvňovať/manipulovať v svojom správaní. Napríklad ktoré kanály priam zbožne sledujete? Kde zaručene vyskúšate, čo vám radia, a prijímate ich názory bez podrobného skúmania? Na aký typ strachu by to ukazovalo?

 

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *