#4 Zmena je dobrá

0
(0)

Ak chcete rásť, rozvíjať a transformovať sa, potrebujete naplniť jednu základnú požiadavku – uzavrieť mier s bolesťou. Nijaká expanzia ani evolúcia sa nezaobíde bez zmeny a obdobia zmeny nebývajú vždy príjemné. Zmena zahŕňa spochybnenie toho, čo je pre nás známe a isté a spochybňuje aj našu potrebu po bezpečnosti, pohode a kontrole. To často vnímame ako bolestivý zážitok. — Michael A. Singer

„Zmena je dobrá“ bude ododnes naša nová mantra.

Kedykoľvek sa ocitnete v situácii s vysokou neurčitosťou a neistotou, povedzte si „zmena je dobrá“.

Prečo sa vlastne so zmenami v našom podvedomí spájajú len samé hrozné veci? Najčastejšie preto, že ide o krok do neznáma, v ktorom nevieme výsledok, nemáme kontrolu a dejú sa veci, ktoré sa nám nemusia páčiť. Naša pekná, vyštrnganá, uprataná a zaškatuľkovaná realita sa rozpadá. Bolo nám v nej dobre – a teraz tie veci, na ktorých sme stavali svoj pocit bezpečnosti a vlastnej hodnoty (identifikovali sme sa s nimi) odrazu odpadajú a miznú v nenávratne… Nechceme ich pustiť. Nechceme! Neprajeme si! Telo sa dostáva do kŕča, vzpiera sa a vzdoruje – a odpor bolí.

Keď sa čokoľvek začína meniť (a to aj len mierne), vnímame to ako ohrozenie. Nevieme, ako budeme fungovať s tým, čo príde. Nevieme, či to budeme zvládať. Nevieme, či sa nám bude páčiť to, čo nahradí staré. Neistota, neistota, neistota.

Veci sa nám rozsýpajú pod rukami. Aby sme zachránili náš „dobrý starý svet“, nasilu sa snažíme pozaliepať trhliny a udržať všetko pri starom. Je to márne, nezvládame. A dostavuje sa pocit bezmocnosti.

Všetko samé dobré 😕 pocity. Tak pre toto nemáme zmeny radi.

Je to, ako povedal, tuším, Churchill: „Ak práve prechádzaš peklom, tak hlavne nezastavuj.“

Je zbytočné vzdorovať, keď energia rozbíja náš „dobrý starý svet“. Keby ho mohla uchovať, nebude ho rozbíjať. Na jeho mieste potrebuje vzniknúť niečo nové. Ak sa vieme s predstavou toho nového skamarátiť, bude nás oveľa menej bolieť strata toho starého.

A ak ste sa ocitli v situácii, kedy s niečím skutočne bojujete a cítite svoj vnútorný odpor k tomu, skúste použiť túto otázku:

„Čo na tejto zmene je také, že sa s tým môžem cítiť v pohode a dobre?“

Nech už je situácia akokoľvek hrozná, vždy má aj jeden-dva dopady, ktoré sú pozitívne. Pre tie sa môžete nadchnúť a sústreďovať sa na ne, aby ste svoj odpor a vnútorné utrpenie dostali pod kontrolu.

Napríklad aj v prípade bolestivých rozchodov viete nájsť niečo pozitívne – aj keby len to, že ododnes sa budete môcť v posteli rozťahovať, ako vás napadne! Že sa nebudete musieť koordinovať s tým druhým. Že nebudete musieť počúvať jeho nesúhlasné reči. Že nebude pri jedle mliaskať. 😀 Čokoľvek pozitívne dokážete odhaliť – cítite, ako to mení a zľahčuje pôvodné bezodné zúfalstvo?

Nemusí sa nám páčiť to, čo sa deje, ale vieme zakaždým nájsť v tom, čo sa deje, aj niečo dobré – a keď na to upriamime našu pozornosť, začnú sa uprostred nepríjemnej zmeny diať malé zázraky!

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *