#5 Dobi si baterky

0
(0)

„Dobíjať si baterky“ priebežne je nesmierne dôležité. Potrebujete si vytvoriť časopriestor pre seba a to, čo sa deje. Čas na dobíjanie bateriek nie je luxus, ale povinný cvik.

Predstavte si auto, ktoré ide a ide až na doraz, až kým nie je suchá palivová nádrž. Čo urobíte? No jasne, dočerpáte pohonné hmoty. V tomto sa ľudia od áut až tak neodlišujú – so suchou nádržou sa proste nepohnete.

Ak sa nestaráte o pravidelné dočerpávanie paliva, stane sa nasledovné:

Človek má istú zásobu energie. Tá sa rozdeľuje na rezervu, ktorú potrebujeme na fyzické prežívanie, na prevádzkovú časť, kedy fungujeme, robíme a dosahujeme, a na extra prídavnú časť, ktorú potrebujeme pri boji o prežitie, lebo nám umožňuje extra výkonnosť. Túto si vieme vytvoriť rôznymi spôsobmi. Športovci si ju vytvárajú tréningom a pomáha im dosahovať až nadľudské výkony. My „normálovia“ si ju vieme vytvárať vnútorným zanietením (a „zanietenie“ je od slova „vznietiť sa“, teda horieť a urýchlene spaľovať našu energiu).

Problém je, keď sa „zanecujeme“ príliš dlho. Ak si nevkladáme do života „ostrovčeky obnovy“, čoskoro spálime prídavnú i prevádzkovú nádrž a prepneme sa do spaľovania rezervy. A strácame orientáciu, telo i duša kolabujú, pretože ideme na rezervu. Strácame schopnosť racionálne myslieť, plánovať a dosahovať, pretože rezerva umožňuje len prežiť.

(Mimochodom, viete, že človek zomiera skôr, ako sa jeho rezervná nádrž celkom vyprázdni? Zvyšná energia ešte zapríčiní, že nejakých pár dní po smrti nám ešte stále rastú fúzy a nechty… To je, ako som sa to učila. Medzičasom som niekde čítala, že to len podkožná vrstva sa scvrkáva a viac odhaľuje fúzy a nechty, hoci tie zostávajú rovnaké – ale to s tým rastom sa mi páči viac. 🙂 Je to také… zbytočné… 🙂 Posledná bodka za životom. Otrčený prostredník Univerzu. 🙂 )

Takže teraz už chápeme, prečo neslobodno ísť na rezervu. Len čo nás všetko stojí námahu, len čo sa život mení na reťaz príkorí, potrebujeme začať dobíjať baterky!

A teraz zadanie na tento týždeň:

Každý z nasledovných 7 dní si urobte čas minimálne 15 minút na to, aby ste dobili baterky. Urobte čokoľvek, čo vás vzpruží: meditujte, hýbte sa, maľujte, tancujte, spievajte, okopávajte uhorky, driemte. Popremýšľajte, čo by vás mohlo energetizovať, a urobte si zoznam niekoľkých vecí, aby ste sa mohli impulzívne pre jednu z nich rozhodnúť, keď nastane ten čas.

Odporúčam, aby ste si čas nastavili napevno, ak máte štruktúrované dni. Možno tým naštartujete dobrý nový zvyk. 🙂

Ak chcete driemať, nastavte si radšej vopred budík. 🙂

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *