Cvičenie: Naše obľúbené predsudky – pars pro toto a totum pro parte

0
(0)

Oboje sú latinské názvy a v oboch prípadoch ide o posuny vnímania a interpretácie. Ja som sa s nimi stretla na poetike. Poďme sa pozrieť na to, čo za sasafrasy to sú a ako nám dokážu pokriviť vnímanie:

Pars pro toto značí „časť za celok“. Nastáva, keď si vezmeme jednu čiastočku celku a natiahneme ju ako nálepku na celý celok. Napríklad stretnete večer na ulici potetovaného týpka s piercingom. Ten vás zbije a okradne. Odvtedy sa oblúkom vyhýbate každému potetovancovi a ak ste personalista a máte prijať pracovníka, tak potetovaný byť nesmie.

Na základe vlastností jediného reprezentanta celku „potetovaní“ sme natiahli nálepku „násilník a odroň“ na celý celok.

Totum pro parte má opačný význam – „celok hovorí za časť“.  Vychovali nás v tom, že moslimovia sú teroristi. (Teraz nediskutujeme o tom, či sú alebo nie sú. 🙂 ) Len čo sa do nášho domu nasťahuje moslim, začneme kupovať extra zámky na dvere a deti smú vychádzať von len v doprovode. Nič o ňom nevieme, ba kvôli predsudkom si ani nedáme tú námahu, aby sme sa o ňom niečo dozvedeli – náš život sa jeho príchodom zvrhol na desivú nočnú moru a my ho tak žijeme ďalej.

Takýchto predsudkov máme kopec. Skúste napísať nejaké, s ktorými sa stretávate, ktoré pozorujete, alebo o ktorých ste práve dostali podozrenie, že ich vlastníte 😉 …

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *