Úlohy #7: Koľko sme tento týždeň dávali bez očakávaní?

0
(0)

Sadnite si a napíšte si na kúsok papiera všetky prípady, kedy ste tento týždeň dávali. Potom zo zoznamu vyškrtnite tie prípady, ktoré sa zakladali na očakávaní nejakého prospechu, zisku, návratnosti, ďalšieho vývoja. Napríklad keď ste nečakane urobili partnerovi raňajky, nebolo to bez očakávania! Skrýva sa za tým motív naladiť ho príjemne a mať z toho zisk, že sa vzťah zlepší…

Takisto vyškrtnite prípady, kedy už s daným človekom máte svoju históriu dávania a prijímania. Ľudia majú v sebe zakorenený pocit reciprocity: keď im niekto niečo dá (aj len prkotinu), cítia sa povinní gesto opatiť. Veľmi to využívajú všelijaké obchodnícke organizácie, ktoré vám darujú plastové pero s nápisom a očakávajú, že si u nich kúpite auto, aj keď ho nepotrebujete. (Alebo si všimnite, ako organizácie, ktoré od vás chcú príspevok na čokoľvek, vkladajú do listu so žiadosťou nejaké drobné darčeky.)

Ak s niekým už máme históriu dávania a prijímania, často sa môžeme celkom podvedome tohto „dlhu“ držať a dávať veci, ktoré by sme inak nedávali. Preto je lepšie tieto prípady tiež vyškrtnúť (takže nič voči rodičom, nič voči partnerovi a iným blízkym ľuďom by v zozname nemalo ostať).

Keď zoznam máte, kliknite sem.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *