Zavrznutý, neschopný pohnúť sa ďalej? Začnite sa pýtať

0
(0)

Veľa ľudí sa cíti zavrznutých, akoby sa nemohli pohnúť ďalej. A najhoršie na tom je, že napriek tomu, že robia, čo môžu, aby si pomohli, pocit zavrznutia pretrváva.

Týka sa to všetkého, do čoho sa pustíme, a hoci toto je prepis prednášky Noaha St. Johna pre podnikateľov a bude sa točiť hlavne okolo podnikania a práce (v zmysle všetkého, do čoho sa púšťame, teda aj tohto projektu 🙂 ), dá sa dobre uplatniť na hocijaký cieľ, aj na osobný rast.

Sú tri úrovne podnikateľského zavrznutia:

  1. plazenie sa, kedy jednoducho nemáte zákazníkov a preto negenerujete zisky; ak v tomto štádiu zotrváte príliš dlho, miniete všetky svoje rezervy
  2. kráčanie, kedy síce máte dostatok zákazníkov, ale tržby ledva pokrývajú náklady, takže tvoríte len veľmi malé zisky
  3. beh, kedy predávate čas za peniaze; máte dostatok zákazníkov, máte dostatočne veľký tím a generujete zisky, ale musíte kvôli tomu byť večne v behu. Problém nie sú peniaze, ale nedostatok času a nedostatok voľnosti.; všetko sa podriaďuje biznisu. V tomto štádiu nemáte čas na nikoho v svojom živote a nezriedka začnete nenávidieť celý svoj život!

Keď si vezmete nejaký svoj cieľ, ktorý sa snažíte dosiahnuť – v ktorom štádiu sa s ním nachádzate?

A aby to nebolo celkom jednoduché, existujú navyše 4 rôzne typy zavrznutia:

  1. časovo zavrznutý: nemáte čas robiť veci, ktoré robiť chcete; vedie to k stresu a strate radosti zo života, k osamelosti a strate sociálneho zázemia (rodiny, priateľov)
  2. energeticky zavrznutý: nemáte dostatok energie na to, aby ste robili veci, ktoré robiť chcete; ste večne vyšťavení a uťahaní a keď sa k niečomu zaujímavému aj dostanete, idete na polovičný alebo tretinový plyn a nedáva vám to to potešenie, čo ste si od toho sľubovali. Vedie to k pocitom zatrpknutosti, nevraživosti a hnevu voči všetkému a všetkým.
  3. vzťahovo zavrznutý: nemáte okolo seba ľudí, ktorí by vám pomohli robiť to, čo by ste robiť chceli. Hoci vaše nápady sú dobré a nosné, dosahujete len malé výsledky a máte obmedzený úspech. Bez tých správnych ľudí okolo seba (v živote či v biznise) nemôžete rásť.
  4. finančne zavrznutý: chýbajú vám prostriedky na to, aby ste robili to, čo chcete robiť. Vedie to k tomu, že váš vplyv je malý a nemáte potrebnú slobodu robiť to, čo by bolo treba.

Skúste odhadnúť, nakoľko ste vy so svojím cieľom (nech už to je čokoľvek, nie len to podnikanie) na škále od 1-10 v daných oblastiach zavrznutí (1 = totálne zavrznutý a 10 = totálne slobodný):

  1. čas: …..
  2. energia: …..
  3. vzťahy: …..
  4. financie: …..

Napríklad môžete mať všetky peniaze sveta, ale keď nemáte energiu, ste zavrznutí. Keď nemáte okolo seba tých správnych ľudí, ste zavrznutí a nepohnete sa z miesta.

A teraz dobrá správa: všetko sú to len symptómy. St. John sa pokúšal tieto symptómy rozpustiť bežnými afrmáciami, ale tie nepomáhali, pretože mozog nie je blbec a keď sedíte na záchode s hnačkou a opakujete si „nechce sa mi s*ať, nechce sa mi s*ať“ 😉 , tak to veľmi nezafunguje.

Miesto toho došiel St. John na to, že ak si bude klásť miesto oznamovacej vety otázku,využije jednu súčasť ľudskej psychiky, o ktorej sa veľa nevie – máme nutkanie na otázky odpovedať. Takže ak si uprostred hnačky dáte otázku „prečo sa mi už nechce s*ať?“, mozog urobí jedno – začne hľadať odpovede. A potom už stačí ich len zrealizovať.

Takže si predstavte, že sa pozeráte ráno do zrkadla a poviete si „božínku, som stará“. To vám veľmi nepomôže. A keď si afirmujete „som mladá“, ale zo zrkadla na vás pozerá storočná starena, tiež to veľmi nezaberie. Ale keď to otočíte a položíte si otázku „prečo vyzerám mlado?“, začne mozog vyťahovať na svetlo božie, čo počul o kamufláži a kontúrovaní a úprave tváre a krémoch proti vráskam. Začne vám ukazovať východisko.

Skúste si s cieľom, ktorý chcete dosiahnuť, položiť k spomínaným štyrom typom zavrznutosti (alebo tým, ktoré sú u vás dominantné, teda ste tam nahrali málo bodov) otázky:

  1. Vďaka čomu mám dostatok času na to, čo chcem robiť?
  2. Ako to, že mám energiu na to, čo chcem robiť?
  3. Ako som dosiahol, že mám v živote tých správnych ľudí, čo mi pomáhajú napredovať?
  4. Prečo mám dostatok peňazí na to, aby som mohol napredovať?

Celá prednáška je anotovaná tu.

 

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *