Úlohy #12: Jazyk problémov

0
(0)

Noticka od Univerza:

Bez slov ako „vina“, „obeť“ a „chyba“ by zo sveta zmizlo tak približne 50% nešťastia.

Slovník, ktorým o veciach hovoríme, im dáva emocionálny náboj, tým dôležitosť v istom ohľade a tým kontrolu nad nami presne v tom ohľade. Ak niekoho vyhlásime za vinníka, vpúšťame tým do nášho príbehu veci ako prieky, zrada, previnenie, výčitky a hanba, strach z reakcie iných… a netolerantnosť. Ak sa dosadíme do roly obete (alebo do nej dosadíme niekoho iného), vpúšťame tým do svojho príbehu bezmocnosť, malosť, podradenosť a nadradenosť, šťastie a nešťastie a zlomyseľné spiknutie okolností (inak nazývané ak „prieky“ či „príkoria“ 😉 ). Pokiaľ označíme niečo za chybu, značí to, že niekde na tomto svete je hlava, ktorá celkom presne vie, ako čo má vyzerať – a práve sme sa za tú hlavu vyhlásili… Vpúšťame tým do nášho príbehu bolesť z odlišnosti, bezmocnosť z neschopnosti presadiť náš jediný správny názor a nevraživosť voči ľuďom, čo ho nezdieľajú.

Všímajte si v tomto týždni, aké roly ľuďom (i sebe) prisudzujete. Vždy, keď sa nachytáte pri posudzovaní alebo absolútnych vyhláseniach, skúste si povedať „alebo aj nie“. Aspoň mne, človeku vnútorne neistému a značne zazlievačnému a všetko lepšie vediacemu 😛 to hodne pomohlo… alebo aj nie. 😉

Napíšte aj ostatným, ak odhalíte u seba nejakú súvislosť medzi tým, čo si o sebe, veciach a ľuďoch rozprávate, a tým, ako vyzerá vaša súčasnosť.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *