Cvičenie: Strach je kŕč, keď niečo NECHCEME

0
(0)

Strach zo smrti je druhý najrozšírenejší strach u ľudí.

Prvý je strach zo zlyhania.

Väčšina ľudí považuje strach za niečo, čo prichádza zvonka a ohrozuje nás. V skutočnosti je strach ale produktom našej duše. Stelesňuje náš vnútorný konflikt, keď chceme dve protichodné veci: predstava, že by sme sa pohli k jednej z tých vecí, čo chceme, vedie k strachu, že by sme tým mohli prísť o niečo iné, čo už máme a nechceme sa toho vzdať.

Strach vzniká tým, že žijeme v minulosti, že nejakým spôsobom sa snažíme niečo obhájiť alebo udržať a zorientovať sa v budúcnosti, ktorá ešte ani nenastala. Negatívne pocity, ktoré v nás minulosť ešte stále vyvoláva, vedú k tomu, že zo strachu automaticky našu minulosť premietame aj do budúcnosti a vyvolávame v sebe pocit, že sa aj teraz môže stať niečo podobné.

V podstate väčšina, ak nie všetky negatívne pocity majú svoj základ v strachu. Kedykoľvek vznikne problém, podieľa sa na tom strach. A strach je spôsobovaný naším vyhodnocovaním a posudzovaním situácií, ľudí a vecí, našimi sťažnosťami a nutkaním zaútočiť, ktoré v našich očiach vykresľujú svet ako nebezpečné miesto, kde život bolí. Strach sa zakladá na našom obrannom a deliacom postoji voči situáciám, ľuďom a veciam. Každé delenie, ktoré vnútorne robíme, vedie nutne k strachom, pretože len niektoré aspekty situácie sa nám hodia, kým iné nie (=situáciu sme rozdelili na jej aspekty).

Keď začneme situácie spájať, vnímať v ich plnej šírke a nebudeme niektoré aspekty od seba odtískať, začne strach ustupovať.

Ak vás trápi strach, viac o ňom sa dočítate aj na Eprakone. A ešte tu.

Tu je hudba na zníženie strachu a nervozity.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *