Nespokojnosť

0
(0)

Našu nespokojnosť (rozrušenie vnútornej pohody) si v živote vytvárame sami. Nie sme na vine, ale napriek tomu sme zapríčiňovatelia toho, čo zažívame v svojom malom, osobnom svete, i vo veľkom svete okolo nás. My všetci. Všetci spoločne podvedome vytvárame niečo, čo vytvoriť ani nechceme. Jednak preto, že sme to robili už celé generácie a jednoducho sme sa do tohto štýlu narodili a boli sme tak výchovou naformátovaní. Ide o prevzaté vzorce myslenia a správania, hlavne o vzorce odsudzovania (seba samého) a obviňovania (iných). Len čo sa nám nejako nedarí, okamžite hľadáme čiernu ovcu. Kto je na vine? Obvykle to býva 1, 2, niekedy aj 3 ľudia; celé rodiny sa často sústreďujú na jednu čiernu ovcu: „To je ten blbec… Keby on bol iný, potom by sme sa mali oveľa lepšie!“

Lenže tieto čierne ovce nie sú v našom živote náhodne. Pritiahli sme si ich. Ako? Spôsobom, akým o sebe zmýšľame. Napríklad ak sa sústavne odsudzujeme. Keď si sami seba nevážite, keď sa podceňujete, nemôžete očakávať od svojho prostredia, že vám povie: „Ale my to vnímame celkom inak!“ To, čo vyžarujeme, k sebe priťahujeme. Ak teda vyžarujeme myšlienky odsúdenia, ľútosti, nariekania, nevyhovovania, tak tieto myšlienky zapríčinia veľmi nízku, stiesnenú vibráciu v našom energetickom tele. Iní podvedome túto vibráciu zachytávajú a tí z nich, ktorí ju majú podobne nízku a podobne sami na sebe niečo odmietajú a obviňujú, tak s radosťou kopnú do toho, kto je na tom podobne – cez neho trestajú seba. Tým, že posilňujú svoj obraz o svete ako o nepriateľskom mieste, kde si možno kopnúť do každého, kto je na tom biedne.

Úloha: Pozrite sa v rodine alebo medzi známymi, koľko čiernych oviec nájdete. Kto to je? Bývalý partner? Pubertálne dieťa? Šéf? Kolegyňa? Rodičia?

za čo je vinný? Čo na ňom kritizujete?

Ak si takýchto ľudí priťahujeme, má to ešte jeden efekt – utvrdzujú nás v našom presvedčení, že to a hento nie je v poriadku, a posilňujú ho. Máme v prostredí potvrdenie toho, že sme sa s naším odsúdením a kritizovaním nemýlili.

Ak sme od roku 2012 vystavení pôsobeniu silnej energie (anjeli ju nazývajú „psí“ a je to niečo ako superzosilňovač), všetky nepohody, nevyváženosti sú nafukované do obrovských rozmerov a sú zdrojom toho, čo vnímame ako vnútornú nepohodu, rozrušenie, nespokojnosť.

Nespokojnosť je signál, že niekde s niečím nie sme „v mieri“. Preto je dôležité pozrieť sa, akým spôsobom tú nezmierenosť vytvárame.

Tiež máte pocit, že tento svet by mal byť zmierlivejší? Ak áno, pozor – táto predstava je ne-mierna, vyvolávajúca nespokojnosť, pretože hovorí: „svet by mal byť iný, než práve je“. A to je odmietanie tohto sveta. Obvinenie. Hovorí, že tento svet nie je v poriadku. A hnevom, obviňovaním a ukazovaním prstom sa ešte nikdy mier nedosiahol. Vždy je moc v rukách niekoho iného, nie nás… a to je omyl.

Pretože my, drobní a nevýznamní ľudkovia, svojím vyžarovaním tvoríme mocnú energiu. A to, čo sa tu dnes zhmotnilo, je výsledok vyžarovania generácií pred nami – a aj nás samotných dodnes.

Nie je to tak, že nemáme moc. Máme moc – vytvárať stavy v svojom vnútri, ktoré sa potom premietnu do okolitého sveta a ovplyvňujú ho. „Vrana k vrane sadá.“ Ak máme okolo seba hnusný svet, ktorý musíme večne len kritizovať – no hádajte, kto si ho pritiahol?

Máte pochybnosť, že to tak funguje? Tak sa uvoľnite a nezávisle od toho, či tomu veríte alebo nie, si povedzte v duchu „tento svet by mal byť mierumilovnejší“. A teraz sledujte, ako na to zareaguje telo. Bude pokojnejšie alebo nepokojnejšie? Uvoľnenejšie alebo stiahnutejšie? Je v nás väčší alebo, naopak, menší pokoj?

Zistíte, že po myšlienke „tento svet by mal byť mierumilovnejší“ nasledovali hodne nemierumilovné pocity: úzkosť, napätie, stres, odťahovanie sa.

Skúste to naopak. Tentokrát si povedzte „svet je v poriadku presne taký, ako práve je“. A zasa sledujte pocity svojho tela po tomto vyjadrení. Pravdepodobne pocítite uvoľnenie a otvorenosť, nijaké sťahovanie sa („kŕčovanie“).

Mimochodom, toto môžeme využiť aj pri testovaní, ak máme nejakú utkvelú predstavu. Je pravdivá alebo nie je pravdivá? Ak je pravdivá, telo na ňu reaguje uvoľnením a rozšírením (=bez problémov necháva jej energiu plynúť a nevytvára jej prekážky/úžiny; nekŕčuje sa). Ak pravdivá nie je, výsledkom bude kŕč alebo úzkosť.

Takže sa vráťme k tej nespokojnosti. Náš veľký problém je, že nevieme veľmi konštruktívne narábať s emóciami. Pritom je veľa emócií, ktoré sú vibračne veľmi blízko k nespokojnosti: hanba, vina, malosť, menejcennosť, ale najbližšie k nespokojnosti je pocit bezmocnosti. A s bezmocnosťou máme všetci svoje skúsenosti z detstva, kedy sme sa na jednej strane hrali, ale na druhej sme boli závislí na iných a preto bezmocní. Tu sa už dostávame k hnevu a podráždenosti. Pocity bezmocnosti, ktoré sme sa nikdy nenaučili vedome prežiť, prichádzajú k nám teraz v podobe „vonkajších rušení“ a vyvolávajú hnev a nenávisť.

Nad tým sa potom zbierajú pocity ako závisť, žiarlivosť, pocit, že sme ukrátení a iní majú viac/lepšie ako my. Nedoprajeme im. Bojíme sa, že by sme tým sami o niečo prišli. Ľutujeme, že sme niečo (ne)urobili alebo neurobili inak.

Je ešte jeden mocný zdroj nespokojnosti: ak sme si vytvorili v hlave obraz nejakého ideálu a teraz seba a iných k tomuto ideálu prirovnávame. Ideál neexistuje a tak ho nikto nemôže dosiahnuť. Ale tým, že sa naň upíname, vytvárame si v živote zdroj nespokojnosti.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *