#22 Učíme sa existovať v tu-a-teraz

0
(0)

Ozývajú za s času na čas staré návyky a snažia sa vás vtiahnuť späť do negativity, strachu, pochybností a obáv zo zlyhania?

Je vhodná doba premeniť tieto mentálne návyky pomocou kotvy TERAZ. Najlepšie to zvládnete, keď si nastavíte budík na každú plnú hodinu (okrem času, kedy spíte) a keď zazvoní, položíte si jedinú otázku:

„Kde sa presne teraz nachádzam?“

Keď si túto otázku zodpoviete poctivo a úprimne na základe faktov, nie emócií, okamžite sa prenesiete do tu-a-teraz.

Ľudia sú nacvičení tak, že žijú buď v minulosti (nosia v sebe traumy a strachy z minulých zážitkov a dovoľujú,aby tieto rany určovali spôsob, akým reagujú na prítomnosť), alebo žijú v budúcnosti (na základe minulých skúseností sa snažia predchádzať nepríjemným okamihom, ktoré by brnkali o ich tŕne). Napríklad sedíte v aute, ale mysľou nie ste pri šoférovaní, ale rozoberáte, čo poviete o dve hodiny na porade u šéfa a ako odvrátite hrozbu, že vás obviní zo zlyhania.Ani neviete, ako ste sa dostali do roboty – lebo mysľou ste neboli v prítomnosti, ale v budúcnosti!

Ani nekonečné premieľanie minulých krívd a zlyhaní, ani nekonečné nutkavé prehrávanie možných budúcností v hlave nevedú nikam. Minulosť nezmeníte a budúcnosť možno bude vyzerať celkom inak.

Za týmto vykĺznutím z prítomnosti sa skrýva obava zo zlyhania a prikrmuje pocit vlastnej bezmocnosti. Jediné, čo pôsobí proti pocitu bezmocnosti, je konať – a v minulosti ani v budúcnosti nemôžeme konať; konať môžeme jedine v tu-a-teraz. Každá jedna drobná vec, čo práve teraz urobíme, má potenciál zmeniť vývoj do budúcnosti, ale rovnako má aj potenciál pomôcť nám vysporiadať sa so starými poraneniami tým, že si dokážeme, že dnes už sme iní.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *