Pocit bezmocnosti nastáva, keď sa nenapĺňajú vaše potreby

0
(0)

Dnes zo staršieho článku na Eprakone:

Bezmocnosť je moja celoživotná téma – ten pocit so sebou nosím, čo si pamätám.

Pocit bezmocnosti nastáva, keď sa nenapĺňajú vaše potreby.

Keď sa nenapĺňajú naše základné potreby, cítime bolesť a nepohodu.

Základné potreby sú tie, ktoré nás nútia v živote konať – veci, ktoré okrem fyzických potrieb ešte chceme.

Celé naše správanie je len pokus naplniť si základné potreby.

Správa Harvard Business Review ukazuje, že nás všetkých poháňajú špecifické potreby, a tieto že možno použiť na motiváciu seba aj iných.

Ľudia majú celkom hore na rebríčku potrieb obvykle tri spoločné: potrebu rastu, potrebu spájania sa a potrebu autonómie.

Ak sa cítime bezmocní alebo sme inak v nepohode vo vlastnom živote, tak preto, že si nenapĺňame jedu alebo viacero týchto základných potrieb.

Naša nepohoda môže byť zapríčinená aj tým, že niektoré potreby nie sú vyvážené, alebo si priamo v konflikte: napríklad potreba spájania sa s inými a potreba autonómie sa často bijú.

Ak preteká náš pohár spájania sa, napríklad v roamntickom vzťahu, môže to v nás vyvolávať pocit, že nás vzťah zadúša, že strácame svoju identitu.

Ak prekypuje naopak náš pohár autonómie, môžeme sa cítiť izolovaní a osamelí. (YESSSS! ? ) Sem patrí aj túžba po domove, keď sme na cestách.

Jediný spôsob, ako sa nepohody zbaviť, je zistiť, ktorú potrebu si nenapĺňame – a urobiť opatrenia na jej naplnenie.

Majstrom nad základnými potrebami je rast. Ak vo všetkých oblastiach života súčasne zažívame rast (a sem patria i spájanie sa a autonómia), dostavuje sa pocit šťastia.

Problémom je, že len čo prestaneme zažívať osobný rast, môže byť extrémne ťažké znova sa rozkývať a začať rásť.

7 spôsobov, ako sa zachovať, keď sa cítite bezmocní

Na to, aby ste chytili druhý dych, nestačí poznať svoje potreby. Potrebujete aj vedieť, ako ich ošetriť.

Jeden z prvých krokov je jednoducho akceptovať, že ak sa cítite bezmocne alebo “lenivo”, je to jednoducho signál, že niektorá z vašich potrieb sa nenapĺňa. Prestali ste mať pocit rastu, pocit kontroly nad prostredím alebo pocit spolupatričnosti k iným. Aby ste to zvrátili, potrebujete si danú potrebu začať napĺňať. Prestaňte rozoberať, ako sa cítite, a začnite konať.

1. Obklopte sa spúšťačmi

To, čím sa obklopujete, ovplyvňuje vaše myšlienky a správanie. Len čo sa niečo dostane z očí (alebo iných zmyslov), dostane sa i z mysle. A keď to máte stále na očiach, zostáva to aj v mysli.

Napríklad NASA projekt cesty na Mars zvýšil predaj tyčiniek Mars – ľudia o tom čítali a počuli v každých správach, tak začali kupovať aj oni “Mars”. ?

Existuje množstvo spôsobov, ako sa postarať, aby daná vec zostala “na očiach i na pamäti”: môžete si nastaviť automatizované pripomínanie danej veci a konania istým spôsobom. Môžete sa postarať, aby vám denne chodili motivačné citáty z danej oblasti. Môžete si motivačnými citátmi olepiť chladničku či zrkadlo v kúpeľni. Môžete si pripomienky na danú vec rozmiestniť po byte, aby ste s nimi boli stále konfrontovaní.

Podvedomie sa postará, aby sa vaše vnímanie a konanie začalo pomaly meniť.

2. Naplánujte zážitok

Potrebujete niečo, na čo by ste sa mohli tešiť. Keď sa na niečo tešíte, hladina endorfínu v mozgu narastie o 27%. A pritom nemusí ísť o nič veľké – môže to byť schôdzka do kina, káva s priateľom alebo vychádzka niekam, kde ste ešte neboli.

Vždy, keď si na túto udalosť spomeniete, vzrastie vaša motivácia. Môže za to radostné vzrušenie – a to si potrebujete do života “priplánovať”.

3. Meditujte o odmietnutí

Odmietnutie je motivačný nástroj. Pričasto ľudia urobia chybu, zlyhajú alebo sa nechajú životom odstrčiť a potom sa nad tým durdia. Problém spočíva v tom, že len čo sa zastavíte na to, aby ste sa podurdili, ľutovali sa či lízali si rany, znižuje sa tým pravdepodobnosť, že si trúfnete znova. Je to ako s koňom – len čo vás zhodí zo sedla, treba sa čo najrýchlejšie do sedla posadiť znova – alebo už sa neposadíte. Mne sa to stalo v začiatkoch šoférovania: takmer som rozbila auto a to bolo poslednýkrát, čo som sadla za volant.

Čím dlhšie si dovolíte cítiť sa bezmocne, tým ťažšie to zastavíte. Preto je lepšie vziať zamietnutie ako podpichnutie, aby ste skúsili znova. Biologicky sme na to predurčení; výskumy Stanfordskej univerzity ukazujú, že zamietnutie len zvyšuje žiadúcnosť cieľa v našich očiach. Čím viac odmietania sa vám teda dostáva, tým viac chcete, tým viac energie budete mať, aby ste to skúsili znova.

Dôležité je však nezačať zametať pocity odmietnutia pod koberec, ale pripustiť ich a využiť ich na to, aby vám dodali energiu na ďalšie konanie.

4. Prijmite službičku

Na svete nie je nič zadarmo a tak prijímanie službičiek od iných je takmer vždy zlý nápad. Pokiaľ… pokiaľ nevyužijete silu pocitu, že niekomu niečo dlžíte. Zakladá sa na to zíklade reciprocity, ktorý máme do seba hlboko vovychovávaný – keď niekto urobí niečo pre nás, cítime sa mu zaviazaní, aj keď on to možno vôbec tak nemyslel a konal len preto, že mal tú možnosť… Ale v nás sa vytvorila potreba vrátiť mu jeho pomoc.

Silu zákona reciprocity môžete využiť na to, aby ste sa rozkývali – prijmite alebo vyžiadajte si službičku a potom sa ju snažte oplatiť. To vás vytrhne zo stagnácie a sebaľútosti. Napríklad niekoho požiadate, aby vám pomohol spropagovať knihu, čo sa chystáte napísať. Jeho prísľub vás donúti knihu dokončiť, aj keby mali tragáče padať.

5. Oceňte sami seba

Každý potrebuje cítiť ocenenie. Je to jeden zo spôsobov, ktorým napĺňame našu potrebu spájania sa. Žiaľ, pričasto dovoľujeme len iným ľuďom a externým udalostiam, aby nám túto potrebu napĺňali.

Motivačné štúdie ukazujú, že čím menej niekto oceňuje vašu prácu, o to viac peňazí za ňu budete žiadať. Ak ste závislí len na externých zdrojoch, aby vás udržiavali motivovaných, nebudete nikdy motivovaní veľmi dlho. Preto potrebujete sami sebe potľapkať po pleci a oceniť sa – najlepšie denne. Musíte sa naučiť ceniť si svoje silné stránky – len potom sa nebudete pri prvom neúspechu cítiť bezmocne.

6. Sťažte si svoj život

Čím ťažšie sa niečo zháňa, o to viac to chceme. Čím viac námahy do niečoho vkladáme, tým vyššiu hodnotu to má v našich očiach. Tým viac hrdosti za to cítime. Tým menej nám hrozí demotivácia a bezmocnosť.

Stanovovanie si ľahkých cieľov nám nevytvorí dostatočný ťah smerom k náročným cieľom, iba nás naučí, že sa neoplatí za ničím naháňať, pretože odmena/hrdosť na konci je minimálna.

Vyberte si veľký cieľ, s ktorým všetko stojí a padá – a vaša ochota nevzdať sa na polceste skokovo narastie.

7. Merajte svoj rast

Pocit rastu je najdôležitejšia ľudská potreba. Bez neho klesá ochota vynakladať na čokoľvek energiu. Na to, aby ste si zabezpečili stály pocit napredovania, potrebujete toto napredovanie začať merať. Podstatné je však merať to, čo skutočne prispieva k dosiahnutiu vášho konečného cieľa.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *