Meň sa, vyvíjaj sa a začni znova, ak treba

0
(0)

“Začínať znova nie je riešenie!”

To je, nanešťastie, lož a mnohí sa jej držíme až do neslávneho konca.

Predstava, že je neprístojné začínať znova, je zakódovaná do samotnej podstaty našej spoločnosti a jej vzdelávacieho systému. Posielame svoje deti na univerzitu, keď majú 17 či 18 rokov, a vlastne im hovoríme, že si majú zvoliť kariéru, ktorej sa potom budú najbližších 40 rokov držať. „Ale čo ak si zvolím nesprávne?“ pýtal som sa vtedy ja. A presne to som aj urobil – a nielen raz.

Za roky, ktoré prišli, som sa vďaka príkoriam a neúspechom naučil pravdu: môžete zmeniť zvolenú cestu, kedykoľvek chcete – a niekedy je absolútne potrebné, aby ste tak urobili!

Áno, takmer vždy možno urobiť zásadnú zmenu a začať v živote odznova. Samozrejme, ľahké to nebude, ale ani zostať doživotne zavrznutý v niečom, čo ste si naivne zvolili ako nedospelák, nie je o nič jednoduchšie. A rovnako nie je jednoduchšie ľpieť na niečom, čo už pominulo, alebo sa zubami-nechtami držať niečoho, čo je nemožné.

Pravdou je: nikto nevyhrá v šachu len pohybmi vpred. Niekedy sa musíte stiahnuť, aby ste sa dostali do pozície, z ktorej dokážete zvíťaziť.

A to je aj dokonalá metafora pre život. Niekedy, keď to vyzerá, akoby ste vbiehali do jednej slepej uličky za druhou, je to vlastne signál, že ste na nesprávnej ceste. Možno tam, kde ste odbočili doprava, ste vlastne mali odbočiť vľavo – a je to dokonale v poriadku. Život nás postupne učí, že obrátky do protismeru sú prípustné. Takže ak treba, obráťte sa do protismeru! Je veľký rozdiel medzi „vzdať to“ a „začať znova, tentokrát správnejšie“. A existujú dve slová, ktoré vás dokážu zbaviť balastu minulých pochybení a ľútosti a dostať na správnu cestu: „počínajúc dneškom…“

Takže… počínajúc dneškom, čo by ste mali urobiť?

Čokoľvek. Niečo malé. Hocičo, pokiaľ len nezostanete sedieť na mieste, pripútaní k osudu, ktorý nie je váš vlastný. A ak to zbabrete, začnite znova. Skúste niečo iné.

Pustite výčitky k vode a rozvíjajte sa!

Iste, jedna z najťažších lekcií v živote je pustiť neúspech k vode – či už je to vina, hnev, láska alebo strata. Zmena nie je nikdy ľahká – snažíte sa uľpievať a snažíte sa pustiť k vode. Ale pustiť niečo k vode je obvykle najzdravší spôsob, ako pokročiť vpred. Zbaví vás toxických myšlienok a rozhodnutí z minulosti a dláždi cestu k tomu, aby ste prítomnosť využili čo najlepšie. Potrebujete sa emocionálne zbaviť vecí, čo pre vás kedysi toľko znamenali, aby ste sa vymanili zo zovretia minulosti a bolesti, ktorú vám pôsobí. Znova: je fuška pustiť niečo k vode a zamerať sa na niečo iné, ale stojí to za to!

A často pustiť niečo k vode neznamená nič iné, než že to prestanete popisovať tak, ako ste to popisovali doteraz. Že sa na minulú situáciu pozriete novými očami a otvorenou mysľou a vyťažíte z nej, čo sa len dá.

Je to vlastne schopnosť vidieť minulosť i súčasnosť v lepšom svetle a z tohto vnímania si vybudovať drobné denné rituály, ktoré vám menia život, aby ste mohli začať znova – a tentokrát lepšie.

Marc Chernoff

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *