Ako nájsť zmysel života

0
(0)

„Aby ste našli zmysel života, potrebuje byť myseľ celkom bez meradiel; len vtedy ho dokáže odhaliť – inak budete len premietať navonok svoje vlastné želania. Toto nie je len vec čisto intelektuálna. Ak sa do nej ponoríte hlboko, uvidíte jej význam. Koniec-koncov, to len na základe svojich predsudkov, mojich chtíčov, mojich túžob a mojich predpojatostí rozhodujem, čo pre mňa zmysel života má znamenať. Takže ten zmysel je produkt môjho priania. To ale evidentne nie je  zmysel života.“ — Jiddu Krishnamurti

To nás vedie k tomu, aby sme si uvedomili, že sa nerodíme s istým zmyslom – neprichádzame s ním na svet.

Zmysel nášho života je to, čo dokážeme urobiť z toho kopca situácií, cez ktoré musíme prejsť a nedokážeme sa im vyhnúť.

Potom to ale automaticky znamená, že ak sa zmení naše vnútro, naša vôľa vysporadúvať sa s vecami, alebo sa zlepšia naše schopnosti vysporadúvať sa s vecami, môže sa zmeniť aj náš „zmysel života“.

A hoci väčšina učení sa odvoláva na nejaký „zmysel života“ ako na bod, kam sa dopracujeme a „sme v optime“, skúsme sa naň pozrieť inak – ako na proces, ktorým zisťujeme, aký zmysel by pre nás udalosti v našom živote mohli mať. Pretože svoje „optimum“ máme vzhľadom na každú situáciu – možno vždy niekde inde, ale je tam.

Pre mňa sa zmyslom života stalo „plynúť s tokom“ bez veľkých šrámov (teda že vás tok udalostí neoplieska o každý breh a každú skalu 😉 ) a pritom si maximálne napĺňať vnútorný pocit vyváženosti nezávisle od okolností, ktoré práve nastali.

Ako by vyzeral „zmysel života ako proces“ 😛 pre vás?

 

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *