Prestaňte „odkladať minulosť“

0
(0)

Tu je pravda – a ak ju skutočne dokážete akceptovať, ohromne sa vám uľaví  -, minulosť nikdy neodložíte.

Popremýšľajte o tom: odložíte kabát, ale nezmizne. Odložíte minulosť – ale to na nej nič nezmení. Bude tam, bude existovať, pretože sa už stala a je celkom mimo vašej kontroly.

Nemôžete sa vrátiť v čase a „opraviť“ čo sa vtedy stalo. Je celkom zbytočné sa v tom znova a znova váľať a vyčítať si to. Život je naplnený miliónmi „okamihov“. Na niektoré z nich spomíname s láskou, u niektorých si prajeme, aby sa neboli stali.

To je celkom normálne a ľudské. Môžeme si priať – nemôžeme zmeniť. Pretože „mimo kontroly“.

Jednu vec však pod kontrolou máme – vieme ovplyvniť spôsob, akým naša minulosť bude ovplyvňovať našu budúcnosť. Je len jedna cesta, ako to dosiahnuť:

Krok 1: Otvorte sa akceptácii a láske

Minulosť za sebou prestanete vliecť ako väzeň svoju železnú guľu, keď jej otvoríte srdce a akceptujete ju ako takú, aká skutočne je. Je to tento postoj:

„V poriadku, tak toto sa stalo. A toto sa deje teraz.“

Hlavne dve slovesá sú pri tomto užitočné: zahrnúť (objať) a vítať minulosť. Kým sme minulosť neobjali (nezahrnuli do svojho príbehu ako uzavretý fakt), nemôžeme sa sústrediť na to, čo chceme.

Keď začneme minulosť vítať („milovať“), v tom okamihu ju „odložíme“, pretože sa už stala a nemôžeme nič spraviť s tým, že ju zmeníme, takže ju len prijmeme, privítame ako lekciu a nech už to bol hocijaký pocit, pracujeme ďalej s tým, čo nás naučil.

A ak cítime nad minulosťou výčitky svedomia? Privítajme túto svoju schopnosť.

Alebo žialime nad časom, čo sme vtedy stratili a ktorý sa už nevráti? Privítajme, že sme sa stali uvedomelejšími.

Keď toto spravíme, prenášame sa fokusom do prítomnosti. A len v prítomnosti môžeme nastavovať výhybky pre to, čo skutočne chceme.

Krok 2: Vytýčte si nové, pozitívne zámery

Keď viete akceptovať minulosť ako to, čo je, prichádza nasledovný dôležitý krok:

„V poriadku, takže čo to chcem TERAZ?“

Keď už viete celú svoju pozornosť sústrediť na to, čo chcete teraz – nezávisle od toho, čo bolo v minulosti -, môžete si zhmotniť budúcnosť, po ktorej túžite. Minulosť už nie je železná guľa na vašej nohe, čo vás brzdí, obmedzuje a vyčerpáva. Stáva sa vaším odrazovým mostíkom, pretože vás zmenila k lepšiemu.

Keby sme sa nepohli vpred, keby sme zostali rozjímať a nariekať nad minulosťou, zostali by sme v minulosti – možno nie fyzicky, ale rozhodne psychicky a emocionálne – a tým by sme zlízali pre seba to najhoršie 😛 – telo sa časom oslabuje a duša a myseľ sú ešte stále v situácii, o ktorú vlastne vôbec nestojíme. Len by sme sa kritizovali a obviňovali – a priťahovali si do života ďalšiu kritiku a pocity viny.

Miesto toho si radšej položme ďalšiu otázku:

„Ako viem vytvoriť situáciu, ktorá by bola naplnená výlučne pozitívnou energiou?“

A ak zistíte, že to bude vyžadovať od vás zmenu v prístupoch alebo zvykoch – nebráňte sa jej.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *