Súcitiť neznačí spolutrpieť!

0
(0)

Keď v svojom živote chceme dosiahnuť mier a radosť, potrebujeme sa naučiť rozumieť ľuďom okolo seba empatiou a srdcom, akceptovať ich a jednať s nimi partnersky, na rovnakej úrovni, kam kladieme sami seba.

Keď ich vlastná bolesť vyvoláva bolesť aj v nás a trpíme spolu s nimi, je to vždy naša vlastná bolesť, ktorá čaká na to, kedy prijmeme svoje pocity, kedy budeme mať súcit (ale nie v zmysle „poľutovať“) sami so sebou. Kým sami trpíme utrpením iných, sme podvedome obeťami našej vlastnej bolesti, ktorá čaká na vyhojenie.

Keď s niekým “ súcitime“ (v zmysle: „ľutujeme ho“), tak sa vlastne pozdvihujeme nad neho a nejednáme s ním na tej istej úrovni. Nerešpektujeme jeho a jeho cestu, nevieme ho podporiť meniť svoj život. Súcit, ľutovanie ho robí menším a oslabuje ho.

Súcitiť v zmysle empatie značí, že sa dokážeme s otvoreným srdcom vcítiť do situácie a vnímania toho druhého, ale pritom do nej nespadnúť a neprevziať jeho pocity na seba. To je vzťah na jednej úrovni a takýto vzťah toho druhého posilňuje a dodáva mu odvahy.

Robert Betz

A teraz otázky pre vás:

  1. Čo vo vás vyvoláva „kým sami trpíme utrpením iných, sme podvedome obeťami našej vlastnej bolesti, ktorá čaká na vyhojenie“? Súhlasíte? Máte nejaké vlastné zážitky či pozorovania?
  2. Ako stojíte k vyjadreniu „keď s niekým “ súcitime“, tak sa vlastne pozdvihujeme nad neho a nejednáme s ním na tej istej úrovni„? Vyvoláva vo vás súhlas alebo nesúhlas? S akým pocitom ho čítate? Ako ho chápete?
  3. A vyjadrenie „súcit, ľutovanie ho robí menším a oslabuje ho“? Prečo by to mohlo byť tak? A čo by svedčalo o tom, že to tak nie je?
  4. Čo si myslíte, aký pocit nás núti ľutovať niekoho iného?

🙂 Next level v pathworkingu.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *