„Negatívne kritériá“

0
(0)

Znova siahnem po staršom článku z Eprakone – s tým, že po čase (je z roku 2011) dnes už viem, že som sa vtedy nemýlila so svojím predpokladom, že sa istý typ ľudí z vášho života vytratí, keď sa zastabilizujete…

Už istý čas sledujem, že sa v mojom živote hemžia ľudia, o ktorých nestojím. Nemajú pre mňa výpovednú hodnotu. Takže: “nezáleží na nich”, ale napriek tomu v mojom živote zostali a periodicky sa vynárajú. A čo je horšie – neubúda ich, skôr naopak.

Dosť ma to zneisťovalo. Mám snáď niečo nevysporiadané, na čo ma upozorňujú? Skúmam, skúmam, no nenachádzam. Chápem, čo robia a prečo to robia a chápem, že kedysi som presne s týmito vecami bojovala (napr. kodependencia, túžba byť obľúbený a podobne), ale nejako pre mňa tieto veci už nie sú až také zaujímavé, aby sa mi furt musel nejaký kodependenťák alebo egoman pliesť pod nohy…

Môj predpoklad: Keď sa začnú rozpúšťať hranice vašej osobnosti, stávate sa síce fluidnými, ale súčasne to značí jedno – môžete zabrať hocijakú podobu, ktorá je práve k dispozícii. Ste ako sáčkové mlieko (áno, ja som tá staršia generácia) – vaše “ego” predstavuje ten sáčok. To sú tie presvedčenia, postoje a očakávania, ktoré do vás boli vovychovávané a ktoré vás držia v istom stálom a predvídateľnom tvare (“sáčku”). Keď však sáčok pukne (=strácate ľudskú formu), mlieko sa vyleje navonok a ak je v jamke, nadobudne tvar jamky, ak je na rovnom, nadobudne tvar kaluže a ak je na rozpálenej platni, začne smrdieť… Jednoducho vy už neurčujete, čo ste – určuje to situácia, v ktorej sa zrovna nachádzate. Vy už ste v tomto bode aktivovali všetky svoje potenciály konať a kým sa vaša “neforemnosť” nestabilizuje, nemáte kontrolu nad tým, čo ste – ovláda vás situácia.

No a moje vysvetľovanie pokračovalo: aby ste nespadli do stavu “lietania medzi extrémami”, vchádzajú do vášho života ľudia, ktorých označujete ako “ksichtov”. Nie sú ksichti, sú len negatívne kritériá, ktoré vám pomáhajú udržať svoju kaluž mlieka v istých formách tým, že vám ukazujú vaše hranice. Pomocou nich si pripomínate, že “tadiaľ nie”, hoci tú schopnosť ísť tadiaľ máte… Keďže všetky vaše zásady a záujmy padli, tvoria momentálne tieto “negatívne kritériá” vašu náhradnú chrbtovú kosť.

? Hepi. Takže viem, ako bude vyzerať signál, že mám túto fázu za sebou – už ich nebudem potrebovať a “negatívne kritériá” sa z môjho života jednoducho vytratia podľa princípu “nie si dôležitý”. Proste sa veci upravia do normálu. ?

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *