Začíname šamansky putovať: tri svety

0
(0)

Už sme dospeli do stavu, kedy máme aspoň akú-takú dôveru v našu intuíciu. Bez nej by sme sa nepohli ďalej – ideme totiž do sveta, ktorý vidíme, len keď sa nepozeráme. 🙂 Ideme do sveta energie.

Prípravu sme už zabsolvovali. Už chvíľku pracujeme s hudbou od Shapeshifterov (a tá nám navodzuje pravdepodobne ľahký tranz) a čo-to vieme o anatómii ľudskej energie. Navyše sme sa naučili vytvárať si vnútorné „tiché miesto“ – vec, ktorá nám nesmierne pomôže, ak ste také drevo 😉 na bežné návody šamanského putovania ako ja.

Prv, než sa niekam vyberieme, poďme si povedať, ako bude vyzerať priestor, kam sa vyberieme. Je to zlepenec informácií zo všetkých možných smerov šamanizmu a pochádza z Eprakone. (Viac k šamanizmu nájdete tam.)

Takže tu je výťah o tom, s čím budeme tento týždeň pracovať:

Na čo sa nachystať

Počas šamanskej cesty (tak sa hovorí tomu stavu, keď „vylezieme z tela“) budeme mať rôzne vnemy mimofyzickej reality. Aké budú, to závisí od toho, čo za typ osobnosti sme my – ktorý komunikačný kanál u nás prevláda. Ak väčšinu informácií získavame zrakom, budeme mať predovšetkým zrakové vnemy. Hudobníci môžu počuť hudbu, zvuky, hlasy. Kinestetici môžu mať fyzické pocity. A ľudia usadení primárne v svojej hlave budú vedieť.

Ja patrím k tým posledným. Ak sa niekedy dostanem do hlbokého tranzu, je to ako telka: vidím a počujem, mám chuť, fyzické pocity, všetko. Ale väčšinou fungujem takmer celkom bez tranzu – len v hlbokej relaxácii. Keď cítim, ako sa mi v tele pohybuje energia, viem, že sa dá vyliezť z tela…

Obrazy, ktoré uvidíme, budú pochádzať z nášho vlastného podvedomia, z nášho skladiska „všetkého, čo poznáme“. To nech nás nepletie – „tam vonku“ je to len samá energia/vibrácia a formu to dostáva, až keď to preženieme cez sito našich vlastných skúseností. Napriek tomu nemôžeme povedať, že by sme si všetko len vymýšľali – niekedy sa nám na cestách objavia drobnosti, o ktorých sme nemohli vedieť a ktoré jednoducho sú tak. Spomínam sa, keď mi Snakebite rozprávala, ako bola za Cailleach a videla ženu s modrými rukami. Neskôr, keď na internete zisťovala, ako vlastne Cailleach vyzerá, tak našla obrázky ženy s modrými rukami…

Spirituálne roviny

Šamani pracujú väčšinu času v zmenenom stave vedomia. S praxou dokážu tento stav vyvolávať silou vôle. Pritom sa pohybujú v troch oblastiach:

  • Horný Svet, ktorý sa nachádza nad fyzickou rovinou existencie a je naplnený svetlom; toto je oblasť osídlená bohmi a bohyňami, spirituálnymi hrdinami minulosti, anjelmi a vzostúpenými a vysokovyvinutými nefyzickými bytosťami. Je to Nebo z monoteistických náboženstiev. Tu sídlia spirituálni učitelia.
  • Pod fyzickou rovinou existencie je umiestnený Dolný Svet. Toto je svet dobrodružstva a moci, ktorý navštevujú šamani už od počiatku vekov, keď sa chcú kontaktovať s duchmi rastlín, zvierat, elementálov (primárnych, hrubých a zištných energií) alebo so samotnou Matkou Zemou. Sem si šamani chodia po svoje silové zvieratá, spirituálnych sprievodcov a mimoriadne schopnosti. Aby sa sem dostali, obvykle prechádzajú tunelom, ktorý často žiari. To sa podobá na zážitky ľudí, ktorí takmer zomreli.
  • Tretí svet je Stredný Svet. Tento je svojou povahou duálny. Na jednej strane je v ňom svet hmoty, viditeľného, uchopiteľného, ale aj svet nehmotný, kam ľudia odchádzajú, keď snívajú. (Hovoríme tomu aj astrálna rovina.) Všetko vo fyzickom svete má svoj aspekt aj v mimofyzickom astráli. Ak sa natrénujeme, vieme presúvaním pozornosti vnímať oba svety súčasne. V Strednom Svete, v jeho nefyzickej časti, existuje aj miesto, ktoré je našou bránou k iným realitám – naše silové miesto, „posvätná záhrada“.

Silové miesto: posvätná záhrada

Pre  potreby šamanského putovania si potrebujeme teraz zadefinovať náš „východiskový bod“. Týmto východiskovým bodom býva niečo, čo má dve podoby – jednu fyzickú (napríklad nejaké miesto, ku ktorému máme silnú pozitívnu väzbu a ktoré si dokážeme živo predstaviť, alebo ktoré sme vytvorili v predstave a cítime sa tam dobre, napr. naše „tiché miesto“). Druhá podoba tohto miesta je, že  predstavuje vstup do energetického (=mimofyzického) sveta. Vyzerá ako niečo z našej reality, ale už sa správa čisto energeticky. (Nezabudnite: energetický prejav je, že energie neubúda, ale každým naším výtvorom k nej pridávame!)

Takže máme nejaké miesto, kde sa cítime dobre, bezpečne a v pohode. Toto miesto sa stane našou „posvätnou záhradou“ alebo „silovým miestom“ – miestom, kde máme najvyššiu silu a moc.

Na tomto mieste platia štyri pravidlá:

  • Všetko na tomto mieste je symbolom pre nejaký aspekt nášho života.
  • So všetkým na tomto mieste sa dá nejakým spôsobom komunikovať.
  • Všetko na tomto mieste možno meniť, aby to bolo presne také, ako chceme.
  • Keď niečo na tomto mieste zmeníme, zmení sa na oplátku aj daný aspekt v našom fyzickom živote.

Posvätné miesto je miesto našej najvyššej sily/moci. Kým sme tam, rátame do štyroch a predstavujeme si, ako moc/sila vchádza ako svetelný lúč do vrchola našej hlavy. Pri výdychu zasa rátame do štyroch a cítime, ako sila zostupuje hlavou, krkom a hruďou a ukladá sa v našom solárnom plexe alebo trochu nad ním. Štyri až osem dychov by malo podstatne zvýšiť našu silu. Cvičenie sa dá používať v každej situácii, keď to potrebujeme.

Posvätné miesto má ešte jednu dobrú vlastnosť:  môžeme si tu vytvoriť myšlienkovú formu niečoho, po čom veľmi túžime v našom hmotnom živote (takže ak snívame o zhmotnení niečoho, mali by sme o tom snívať práve tu). Je to prvý krok k tomu, aby sa nám daná vec do života dostavila. Keď si takto niečo vytvoríme a potom tomu venujeme veľkú pozornosť zakaždým, keď tam ideme, vytvárame silné energetické pole, ktoré bude fungovať ako silný magnet.

A nezabúdajme – čím viac energie máme, tým viac vecí dokážeme dosiahnuť.

Posvätné miesto je súčasne odrazový môstik, z ktorého putujeme do iných svetov.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *