Cvičenie: Túžba po smrti

0
(0)

Niektorí ľudia idú životom s tým, že v nich drieme čosi ako „túžba po smrti“ alebo „ťah smrti“ – miesto toho, aby riešili problémy, ktoré postretnú, tak si radšej prajú zomrieť. Život pre nich má nižšiu hodnotu ako pohoda „nemať problémy“. Vlastne je to len ďalšia verzia kladenia podmienok (očakávaní): ak to nebude takto-a-takto, nebude to životahodné. Buď bude po mojom, alebo so mnou nerátajte. (V tejto verzii je smrť to najposlednejšie východisko a v bežnom živote sa to prejavuje opúšťaním situácií, s ktorými nesúhlasíme, alebo tým, že si večne nechávame otvorené zadné vrátka, aby sme mohli vycúvať, ak nebude všetko podľa našich predstáv.)

V princípe existujú dva typy smrti. Prvý je nevyhnutné zaspanie na konci života – ľahké a mierumilovné, ako oblečenie si nového odevu. Druhý typ je (symbolická alebo skutočná) túžba po smrti, ktorá predstavuje reakciu na sklamania, boj so životom alebo dokonca zatracovanie života. Tento typ smrti je predvádzanie moci, v ktorom vedome alebo podvedome sa snažíme zničiť sami seba. Máme pocit, že jedine smrť môže ukončiť naše bolesti alebo vyčerpanie. V skutočnosti však túžba po smrti predstavuje príležitosť pozrieť sa bližšie na podmienky našej existencie a „znovuzrodiť“ sa – a to aj vtedy, kedy sa nám kvôli konfliktu, v ktorom sa nachádzame, zdá situácia bezvýchodisková.

Konflikt, v ktorom trčíme, vznikol tým, že dve časti nášho vedomia ťahajú každá opačným smerom. Možno časť z nás premietame na ľudí okolo nás, kým tá druhá časť, s ktorou sa identifikujeme, akoby „primrzla“ na mieste a nerozvíja sa. To preto, že sme sa rozhodli nevlastniť to, čo sa nám nepáči – to, čo premietame navonok. Kým toto nezmeníme, nebudeme sa môcť pohnúť z miesta.

V skutočnosti existuje mnoho východísk, pokiaľ sme ochotní meniť naše postoje tak, aby sme ich objavili.

Práca k textu:

  1. Badáte na sebe správanie „podmieňovania“ a „zadných vrátok“? Ak áno, v ktorých oblastiach?
  2. Ktoré hodnoty alebo presvedčenia sa za tým skrývajú?
  3. Čoho by vás smrť/útek ušetrili? Čo na tom je pre vás také neznesiteľné?
  4. Ako by to malo vyzerať, aby to bolo znesiteľnejšie?

Cvičenie:

Keď sa nabudúce prichytíte, ako veľmi zas odmietate život a chceli by ste radšej hneď a zaraz zomrieť, zastavte sa a nasaďte inú optiku: čo na tej hnusnej, nepríjemnej situácii, ktorej práve čelíte, je dobré?

Ak nájdete jednu vec, fajn. Cvičenie splnené. Ak sa vám podarí nájsť dve veci, ste borec. Ak sa vám podarí nájsť tri a viac vecí, vezmite papier a zapíšte si ich – takto zistíte, ktoré sú tie body, kde sa vám najľahšie darí prepnúť sa na inú vibráciu. A sú pre vás rovnako dôležité ako ten zvyšok, čo vás rozčuľuje – inak by ste si ich nevšimli. 🙂

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *