Ako sabotujeme sami seba: 10 zistení

0
(0)

To, čomu veríme, má na nás hlboký dopad. Naše presvedčenia – aj tie, ktoré si neuvedomujeme (podvedomie) – pôsobia sústavne na pozadí a priťahujú k nám veci, ktoré si prajeme… alebo aj neprajeme.

Poďme sa pozrieť na 10 zistení o presvedčeniach a tom, ako sa prejavujú v našom živote – buď tým, že z neho robia prechádzku Rajskou záhradou… alebo Peklo. 😉

Pretože keď dostanete svoje presvedčenia pod kontrolu, môžete ich použiť ako nástroj, aby ste si život upravili tak, ako chcete.

Ale aby ste ich dostali pod kontrolu, potrebujete pozrieť do vlastného vnútra a odhaliť spôsob, akým sa podieľajú na vzniku toho, čo sa odohráva vo vašom živote. Takže poďme sa na ne pozrieť:

#1: Nevolíme si svoje presvedčenia vedome.

Na základe veľmi skorých kontaktov s ľuďmi okolo nás, predovšetkým s rodičmi či opatrovateľmi, si každý z nás vytvára presvedčenia o tom, kto sme a akí sme vo vzťahu k zvyšku sveta.

Tieto presvedčenia si nevolíme vedome =nevyberáme). Nasávame ich v období, kedy sme príliš malí na to, aby sme ich vedeli vyhodnotiť.

Tieto presvedčenia sa stávajú jadrom toho, ako vnímame iných ľudí, svet a seba samých.

#2: Čomukoľvek uveríme, naša myseľ si už nájde spôsob, ako z toho urobiť našu realitu.

Presvedčenia (spolu s vnútornou mapou reality) vytvárajú alebo priťahujú do nášho života výsledky, okolnosti a skúsenosti.

Táto túžba po rovnorodosti je taká silná, že ľudia urobia takmer všetko, len aby si doložili, že ich presvedčenia sú pravdivé…

… vrátane vytvárania si neúspechov, utrpenia a nešťastia. A ak konáme automaticky, tak si to navyše vôbec neuvedomujeme.

Presvedčenia nás ovplyvňujú, pretože sa snažíme dostať život do mantinelov, kedy odráža naše presvedčenia.

Jasné, že to funguje obojsmerne: ak veríte niečomu pozitívnemu, tak to objavíte, odenterpretujete pozitívne a vytvoríte si v živote pozitívne veci.

#3: Výrazné negatívne emotívne zážitky dokážu spôsobiť, že sa začneme sústreďovať na nesprávne veci.

Tieto zážitky u nás totiž vyvolávajú reakciu „tam vonku je to nebezpečné miesto a ja sa potrebujem tomu nebezpečenstvu za každú cenu vyhnúť“.

A potom, kedy nám niečo vedome alebo podvedome pripomenie traumatický zážitok z minulosti, spojíme situáciu s s pôvodnou negatívnou emóciou…

… a znovu prežívame negatívnu emóciu, ktorú sme kedysi pocítili, aj keď v súčasnosti už niet nijakého reálneho ohrozenia.

Prirodzenosť nás vedie k tomu, že vyhliadame nebezpečenstvo, aby sme sa mu vyhli. A čo vyhliadame, to vnímame zosilnene – a náš svet sa stáva nebezpečným a nepriateľským miestom. Naša zvýšená pozornosť prikazuje totiž našej mysli, aby k nám podobné veci „priťahovala“, takže nakoniec máme v živote čoraz viac toho, čomu sme sa pôvodne tak snažili vyhnúť…

#4: Keďže všetko je pravda v očiach človeka, ktorý tomu verí, nepomôže nám nijako vyhodnocovať presvedčenia na základe toho, či sú „pravdivé“ alebo „nepravdivé“.

Toto platí kvôli zákonitosti, že si budete  v živote vytvárať (priťahovať, prekrúcať) čoraz viac dôkazov pre to, že „máte pravdu“ s tým, čomu veríte.

Najlepší spôsob, ako vyhodnotiť presvedčenie, je pozrieť sa na dôsledky, k akým vedie.

Pretože všetky presvedčenia sú pravdivé v očiach toho, kto im verí, veriť niečomu len preto, že to je „pravda“, je nezmyselné a niekedy priam nebezpečné.

Je v tom zvrátená, zacyklená logika. Len čo sa rozhodnete niečomu uveriť, začnete v svojom živote vytvárať patričné zážitky a dodávať si pre toto presvedčenie nové a nové dôkazy.

Potrebujete byť ochotní rozhodnúť sa, čomu mienite veriť, na základe toho, čo tým chcete dosiahnuť.

Verte, že viete pritiahnuť peniaze, a budete to vedieť. Verte, že budete šťastní, a budete šťastní. Verte, že ste láskyhodní, a budete láskyhodní.

#5: Postoj „pozorovateľa“ nahradí tie presvedčenia, ktoré vám neslúžia (takými, ktoré vám poslúžia).

Keď vedome a cielene pozorujete proces, ako to, v čo veríte, ovplyvňuje to, čo sa vo vašom živote deje…

…tento postup sa postará o to, že nevhodné presvedčenia odpadnú a zostanú len tie, ktoré sú vám nápomocné.

To funguje vďaka tomu, že vedomým pozorovaním dostávame možnosť voľby. Je nemožné robiť niečo, čo nás sabotuje, pri plnom vedomí toho, čo sa deje.

Dôležité je tu „pri plnom vedomí“. To, že niečo robíte a viete, že to robíte, ešte nie je „pri plnom vedomí“ – ešte to neobsahuje prvok toho, že beriete do úvahy aj dopady toho, čo robíte.

Keď „pri plnom vedomí“ niečo robíte, viete, prečo to robíte, aké dôsledky to bude mať a že to sú presne tie dôsledky, ktoré si v živote prajete.

#6: Môžete si zvoliť, čomu budete veriť, a touto voľbou si volíte aj to, čo budete v živote zosilnene dostávať.

Keď ste sa už venovali pri plnom vedomí procesu, akým si v živote zhmotňujete to, čo v ňom máte, a to vám pomohlo zbaviť sa presvedčení, ktorými ste sami seba sabotovali, máte možnosť zvoliť si veriť niečomu, čo vás bude podporovať a vytvárať mentálne, emocionálne, fyzické a spirituálne výsledky, po ktorých túžite.

Nemusíte veriť tomu, čo z pohľadu minulých skúseností vyzerá ako „pravda“, pretože „pravdu“ ste z toho urobili vy. Presvedčenia nie sú nič viac a nič menej než inštrukcia pre myseľ, aby sa postarala, nech sa daná vec vo vašom živote objaví.

Miesto toho, aby ste slepo akceptovali výsledky, o ktoré nestojíte, viete svoju myseľ „naprogramovať“ na výsledky, po akých túžite – tým, že si vyberiete patričné presvedčenie.

Presvedčenia sú také mocné preto, že najčastejšie pôsobia z podvedomia. Keď raz pri plnom vedomí uvidíte, ako vytvárate zážitky „nikto ma nemá rád“ alebo „u mňa sa peniaze nazastavia“, negatívne presvedčenie stratí svoju moc a môžete si miesto neho zvoliť veriť v niečo iné.

#7: Kľúčom k nahradeniu nevhodných presvedčení vhodnejšími je zistiť, čomu vlastne v súčasnosti veríte.

Väčšina ľudí si neuvedomuje, čomu vlastne veria. Nikdy svoje presvedčenia neskúmajú.

Ak nemáte tie najpodpornejšie presvedčenia na svete a už roky zažívate situácie, bez ktorých sa vďačne obídete, tak ste si asi ešte neuvedomili, ako je prepojené to, v čo veríte, s tým, čo zažívate.

Ak v živote máte oblasti, kde nefungujete podľa svojich želaní, potrebujete sa pozrieť, akými presvedčeniami sa v týchto oblastiach dnes riadite.

#8: To, v čo veríte, podmieňuje výsledky, aké v živote dosahujete.

Ak dostávate v živote isté situácie, tak vysoko pravdepodobne preto, že veríte, že sa vám môžu prihodiť – a prihodia… Podvedome si nájdete chodníček na to, aby sa vám prihodili.

Jedno si potrebujeme vyjasniť – to, čo sa nám v živote deje (=výsledky, ktoré dostávame), nie je vec nejakej „mágie“.

To, v čo veríme, sa nám do života nakotí preto, že naše presvedčenie nás vedie k tomu, aby sme (nevedomky) urobili niečo, čo to do nášho života zhmotní.

Vytvárame to, čo vytvárame, pretože fokusovanie našej mysle nás vedie konať istým spôsobom.

Treba si však uvedomiť, že v živote existujú aj udalosti, ktoré nie sú vytvárané tým, na čo sa sústreďujeme. Sú to náhodilé udalosti, zapríčinené potrebami iných ľudí, a veci, ktoré sa nám dejú kvôli genetickému dedičstvu, aké máme.

Ak by boli priamo protichodné s tým, čomu veríme, aj keď sa udejú, zaregistrujeme ich len okrajovo, ako „nevýpovedné“. Takže aj keď vyhráte milión a máte presvedčenie, že k peniazom nikdy neprídete, začne váš vnútorný interpretačný systém prekrúcať situáciu tak, aby ste o ten milión čo najskôr nejakým neuváženým ťahom prišli.

ALE… keď sa sústredíte na to, čo chcete, viete v sebe aktivovať takú obrovskú silu, že dokážete prekonať aj genetiku alebo agendy „ksichtov“ 😉 a premeniť ich na niečo pozitívne.

A pozitívne myšlienky vedú k pozitívnemu konaniu… a pozitívnym výsledkom. 🙂

#9: Pokiaľ budete veriť tomu istému, budete dostávať ten istý výsledok.

neexistuje spôsob, ako veriť stále v to isté a dostať pritom iný výsledok. Ak chcete iný výsledok, potrebujete byť ochotní prijať za svoje presvedčenia iných ľudí…

… ktorí dosahujú to, čo chcete dosiahnuť aj vy.

Tak ponajprv sa potrebujete rozhodnúť, čo vlastne chcete dosiahnuť. Potom sa potrebujete pozrieť na to, aké presvedčenia by viedli k tomuto výsledku, a prijať tieto presvedčenia za svoje.

Potom sa dostaví aj ten iný výsledok.

Iná cesta neexistuje.

#10: Ak chcete od života dostať to, po čom túžite, potrebujete sa fokusovať cielene a pri plnom vedomí.

Ak máte v živote problémy, pravdepodobne si predstavujete kopec toho, čo nechcete.

Vaša predstavivosť nie je problém – len ju treba zamerať na to, čo chcete.

Ako sa sústredíte na to, čo chcete, otvárate sa aj vnímaniu nápadov, príležitostí a možností dostať to, čo chcete.

Konajte podľa toho. A nech už sa deje čokoľvek, neustávajte. Nazastavujte sa na polceste. Potrebujete rátať so zopár „učňovskými chybami“, než sa dostaví absolútny úspech.

A medzičasom si čítajte o tých, čo dosiahli to, čo chcete. Združujte sa s ľuďmi, ktorí už majú za sebou úspechy v tom, čo chcete. Nájdite si mentora, ktorý to už dosiahol.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *