#46 Vina, vina, vinník(čka)!

0
(0)

Obviňovanie je stav, do ktorého sa veľmi ľahko spadá, ale len ťažko sa z neho niečo dá dosiahnuť. Prečo? Lebo keď vinu prisúdite niekomu alebo niečomu, vysielate tým do prostredia a do svojho podvedomia správu, že ste obeť a že váš život majú plne pod kontrolou vonkajšie okolnosti! A hoci to niekedy môže byť pravda, väčšinou to nesedí.

Pozrime sa na to, čo sa stane, ak niekoho z niečoho viníme. „Nevenuje mi dostatok pozornosti.“ „Vždy ma podráža.“ „Neberie ma vážne.“

Vnímate, čo sa v takýchto prípadoch dá urobiť? Jedno jediné – zmeniť toho druhého. A pretože tí druhí sa obvykle našim pokusom o ich menenie celkom neosvietene vzpierajú, málokedy sa nám to podarí.

Ak zistíme, že sa to nepodarilo, máme ešte jednu možnosť – vymeniť nevyhovujúceho „toho druhého“ za niekoho, kto bude vyhovovať viac. Niekedy to ide, ale väčšinou to neskončí dobre.

Prečo? Už sme si hovorili, že tých druhých používame na to, aby sme si cez nich vyrovnali staré, nedotiahnuté účty s minulosťou. Takže ak jedného neochotného „toho druhého“ nahradíme iným, je vysoká šanca, že si vyberieme presne taký istý typ – a budeme s ním mať presne také isté problémy.

Navyše časť „tých druhých“, ktorá nás najviac štve, bývajú naši príbuzní – a tu je dosť ťažké povedať si „idem požiadať niekoho iného, aby ma adoptoval, a vymením si matku“, alebo „podám si žiadosť o nového brata“.

Takže: nechcú sa meniť, my si nájdeme podobných alebo sa vymeniť nedajú. Čo s tým?

Ak chceme niečo meniť, potrebujeme pozrieť na našu stranu rovnice, pretože to je jediné miesto, kde dokážeme niečo meniť. (O tom, ako táto strana rovnice môže byť skreslená, si povieme nabudúce.)

Čiže: miesto obviňovania a hľadania vinníka prevezmeme zodpovednosť za zmenu situácie.

Pozrite sa na svoj život a na situácie, v ktorých nie ste spokojní s tým, ako v súčasnosti prebieha, a položte si nasledovné tri otázky:

  1. Koho alebo čo v svojom živote obviňujem?

  2. Ako mi to obviňovanie uberá schopnosť niečo na situácii meniť?

  3. Keď cítim chuť hľadať vinníka, na čo pozitívne sa miesto toho môžem zamerať?

Tieto tri otázky vám pomôžu nasmerovať pozornosť a vnímanie na skutočný problém a už len toto presmerovanie pozornosti stačí na to, aby vo vašom živote spustilo zmenu. Nemusíte sa hrabať v tom, aký podiel na situácii máte vy sami, čo môže byť niekedy dosť ponižujúce. Stačí, keď vezmete na vedomie, že tu je situácia, s ktorou máte problém, a vedome sa rozhodnete nevenovať sa vine, ale jej zmene.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *