#8 Buď – alebo? Áno, aj. :-)

0
(0)

Často si vytvárame nevhodné návyky, ktoré nám bránia dosiahnuť veci, po ktorých túžime, pretože sa podvedome bojíme, že ak by sme ich dosiahli, prišli by sme o niečo iné. Napríklad máme problém s peniazmi. Ale vyrastali sme v rodine, kde sme stále počúvali, ako niekto zarobil na úkor niekoho iného len preto, že nebol dobrý človek a nesprával sa eticky. Ale my sa chceme správať eticky a chceme byť v našich očiach dobrým človekom! Tak čo potom urobí utýrané podvedomie, aby sme nestratili sebaúctu? Zablokuje každú našu šancu dostať sa k peniazom.

Zlé návyky sú jednoducho nesprávne fungujúci obranný mechanizmus.

Pozrite sa na to tak. Chcete peniaze, no nie? Tak potom prečo si nikdy netrúfnete, prečo to na polceste vzdáte? To je predsa nelogické, nie?

Nie, nie je! Znamená to iba, že sme sa nechtiac ocitli medzi dvoma mlynskými kameňmi. Boli do nás vovychovávané presvedčenia, ktoré nie sú v súlade s našimi prianiami. Väčšinou ide o presvedčenia, čo sme prebrali od rodičov. Oni to s nami mysleli dobre a v ich živote tie presvedčenia možno boli funkčné, ale sú to ich presvedčenia a oni nie sú my! Majú iné sny, iné skúsenosti a iný program svojej duše. Ak sa budeme riadiť ich presvedčeniami (ktoré sme už prijali za vlastné), môžu nám zahatiť program našej duše.

Neurolingvistické programovanie (NLP) tomu hovorí, že každé správanie je racionálne v očiach toho, kto sa tak správa. (Normálni ľudia nerobia náročky blbosti.) Aj sebasabotáž je racionálna, ak sa váš obranný mechanizmus (presvedčenia) snaží uchrániť vás pred ešte väčšou bolesťou! Takže ak nedosahujeme, potrebujeme sa pozrieť na to, s akými negatívnymi presvedčeniami sa naša túžba spája. Potrebujeme ich preskúmať a rozhodnúť sa, či sú len prevzaté, alebo naše vlastné, založené na nejakej skúsenosti. A zasa: pamätajte, že každý zážitok, každá skúsenosť je len realita, ktorú sme si už nejako odinterpretovali. A pomocou čoho sme ju interpretovali? Pomocou tých presvedčení, ktoré sme v čase interpretácie mali k dispozícii!

Takže ak ste už na sebe odhalili nejaký návyk, ktorý vám bráni dosiahnuť to, čo by ste chceli, pozrite sa na presvedčenia, ktoré sa za ním skrývajú. Pýtajte sa:

„Ak by som sa zbavil tohto návyku, čoho sa bojím, že by ma to mohlo stáť?“

Napríklad rozbiehate nový biznis a chcete poriadne zabrať, ale súčasne sa bojíte, že by vás to stálo čas s vašimi blízkymi. Tak zaberiete len napoly a nájdete si výhovorku, prečo nemáte úspech.

To preto, že máte pocit, že za každú cenu si potrebujete ochrániť čas s vašimi blízkymi. Myslíte si, že to môže byť BUĎ jedno, ALEBO druhé.

Keď sa vám podarí odhaliť, čo by vás stálo naplnenie vašich snov, máte šancu hľadať taký spôsob naplnenia, ktorý by nebol buď-alebo, ale skôr áno-a súčasne aj.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *