#10 Očami bezvýhradnej lásky

0
(0)

Počuli ste už niekoho, na kom vám záleží, ako o sebe hovorí, ako sa popisuje, ako sa vníma – a priali ste si, aby sa mohli vidieť vašimi očami?

Kedysi dávno som v nejakom pseudopsycho časopise (asi v Smene List pre Alenu 😉 ) čítala, že hlavný problém s ľudstvom je ten, že keď na seba pozerá, tak porovnáva svoje vlastné nedostatky s kladmi tých druhých. Neviem, ako u vás, ale u mňa to je presne tak. Ako keby som potrebovala, aby ma moje vnemy upratovali kamsi pod ostatných ľudí.

Už samotné porovnávanie je nekonečný zabijak. Nemáme sa totiž s kým porovnať: každý z nás má inú DNA. V nej má zakódovanú inú rodovú históriu, iné fyzické a psychické vlastnosti, iné talenty a iné preferencie pri reagovaní. A teraz my vezmeme niekoho iného, kto nie je „ja“, a porovnávame jeho úspechy s našimi neúspechmi, ako keby sme boli dvaja rovnakí (a preto porovnateľní) jedinci?! Veď to je choré!

My to vieme. Vieme, že je to choré. A napriek tomu to robíme – deň po dni. Podvedome.

A má to ešte jeden ironický zvrat. Porovnávame sa s niečím, čo neexistuje.  Poznáte to? Postavíte sa pred zrkadlo a zistíte, že by ste potrebovali zadok Kim Kardashianovej. Prsia Brigitte Bardotovej. Úsmev Marilyn Monroe. Vlasy Heidi Klumovej. Úzky pás Sophie Loren. Dlhé nohy Milly Jovovich. A vôbec, celý ksicht Kate Beckinsale. 😉

Ale ani jedna z týchto osôb nemá všetko to, čo vy chcete! Vytvorili ste si akýsi zlepenec „úžasných vecí“ a keďže ho nemáte, cítite ako najväčší babrák na svete! Ale má Kim Kardashian nohy Milly Jovovich? A má Milla Jovovich vlasy Heidi Klum? A má Heidi Klum pás Sophie Loren? A majú z toho nebodaj nervy?

Zasa je za tým náš „veľký brat“, ktorého úlohou je postarať sa, aby sme neboli ukrátení. „Veľký brat“ žije v svete nedostatku, kde všetci chcú získať to isté. Žije konkurenčným bojom a priebežne vám ukazuje, aké šance máte vykonkurovať tých ostatných. Ako keby ste chceli to, čo majú oni… A vy pritom chcete len vážiť si sám seba a mať vnútornú pohodu! Presne tie dve veci, po ktorých nikto okrem vás netúži.

Je načase prestať sa porovnávať – s inými reálnymi ľuďmi alebo s nejakým vysnívaným ideálom, ktorý ani neexistuje.

Najbližší týždeň venujte tomu, aby ste sa prestali porovnávať. Skúste to urobiť tak, ako keby ste sa na seba pozreli očami tých druhých – ľudí, ktorí vás majú radi. (To je nesmierne dôležité, pretože ak sa pozriete očami závistlivcov, len si koledujete o komplex menejcennosti.)

Takže: keby ste sa na seba pozreli očami svojich blízkych, čo by ste videli?

Čo by videla bezvýhradná láska, keby sa na vás pozrela?

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *