9 znakov, že ste ako dieťa zažili emocionálne týranie

0
(0)

Detské zážitky nás formovali do toho dospelého, ktorým dnes sme. Znamená to aj to, že ak sme ako dieťa boli obeťou emocionálneho týrania, prejavuje sa to dnes na našom správaní. Niekedy sme príliš dôverčiví k neznámym ľuďom, inokedy sme pomstychtiví a agresívni, prípadne máme problém prejavovať silné emócie a mávame málo priateľov.

Ale najprv poďme k tomu, čo vlastne emocionálne týranie (niekedy sa tomu hovorí aj psychoteror) je. Nie sú to bežné prejavy, keď vám niekto ide na nervy a vy mu poviete, nech zmizne. Takisto sem nepatrí rozchod s partnerom. Emocionálne týranie je o kontrole: ten druhý vás vyčleňuje, obmedzuje, verbálne do vás zadiera a sprostredkuje vám pocit menejcennosti, nesvojprávnosti. Ponižuje vás, zdetinšťuje vás a snaží sa rozvrátiť váš pocit hodnoty a sebaúcty. Často to ani nerobí úmyselne, ale je vo vzťahu k vám neistý a tak si pomáha barličkami psychoteroru. Často si vás takto pripútava k sebe, lebo sa bojí, že inak by ste ho opustili, alebo že by stratil vašu úctu, keby vás nedominoval. Vedci tomu hovoria aj „chronická verbálna agresia“.

🙂 Takže už viete. A kto je primárny zdroj chronickej verbálnej agresie? Naši milovaní rodičia, ak im nebodaj ratolesť prerastá nad hlavu a oni nevedia, čo s tým…

V podstate je emocionálne týranie mocenská hra. Moc má ten, kto posudzuje a určuje pravidlá a pri ich nedodržaní tomu druhému odopiera lásku, uznanie, porozumenie.

Tu je 9 najobvyklejších prejavov, ktoré potom ľudia v dospelosti mávajú:

  1. Hnev. Vedome alebo podvedome ste nahnevaní na to, čo sa vám ako dieťaťu prihodilo, a tento hnev prešplechuje do ostatných oblastí vášho života.
  2. Ospravedlňovanie sa. Môžete sa cítiť previnilo a večne sa ospravedlňovať – aj vtedy, keď vlastne niet za čo. Tí, čo zažili ako deti emocionálne týranie, si často myslia, že je to ich chyba, pretože tí, čo ich týrali, im to takto „predávali“.
  3. Vyhýbanie sa konfliktom. Môžete sa vyhýbať konfliktom, pretože konflikty boli vo vašom detstve nezvládnuté. Potrebujete sa naučiť zvládať konflikty zdravým spôsobom.
  4. Očný kontakt. Môžete mať problém udržať očný kontakt a keď sa o tom pokúšate, môže sa dostaviť úzkosť až panika. Je to pravdepodobne podedené zo zvieracej ríše, kde upretý, priamy očný kontakt býva najčastejšie signálom k útoku.
  5. Introvertovanosť. Môžete mať problém pripustiť si na telo iných ľudí, alebo im dôverovať, pretože ste v detstve mali zlé skúsenosti. Obvykle sa dištancujete od iných. Je to váš pokus vytvoriť si bublinu emocionálneho bezpečia.
  6. Sebaspochybňovanie. Môžete pravidelne spochybňovať sami seba, pretože vaša osobná história neprispieva k tomu, aby ste sa cítili sebaistí vo vlastnom rozhodovaní, nespálení sa a odhade toho druhého. Ste posadnutí perfekcionizmom a nevyhovujete svojim vlastným vysokým štandardom.
  7. Problémy s pocitom vlastnej hodnoty. Môžete byť k sebe extra prísni, pretože v detstve vás kritizovali za vaše chyby (skutočné alebo interpretované).
  8. Citlivosť na hlasné zvuky. Možno sa strhávate pri hlasnejších zvukoch, alebo sa ľakáte, pretože si hlasitosť spájate s emocionálnym týraním z detstva.
  9. Neschopnosť prijať pochvalu. Môžete mať problémy akceptovať komplimenty, pretože podvedome ste presvedčení, že si ich nezaslúžite. To preto, že ste ako dieťa večne počúvali, že nie ste niečoho hodní.

Ak ste sa našli vo väčšine týchto prejavov, počítajte s tým, že ste si niečo v detstve odinterpretovali ako emocionálne týranie a že sa toho postupne potrebujete zbaviť.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *