Keď všetko začína byť otázka života a smrti

0
(0)

Nedávny článok z Eprakone:

Uznávaní spirituálni učitelia nám hovoria, že sme požieraní a ovládaní rozptýleniami (v zmysle: rušeniami). Uvedomili ste si už niekedy, aké hlučné je vaše prostredie? Poznám tak veľa ľudí, ktorí akoby nedokázali zniesť ticho. Potrebujú mať po celú dobu na pozadí nejaký hluk – či už rádio alebo televíziu.

Niektorí ľudia sú zo samoty takí zneistení, že ani záhradu nejdú pokopať bez mobilu za pásom. A koľkí z nás chodia sami do lesa a načúvajú len svojim myšlienkam? Ale pre mňa úplne najhororovejšie je večerať s niekým, kto si na stôl vyloží mobil. Skúste sa zhovárať s niekým, koho oči večne behajú z vašej tváre k mobilu a späť!

A potom je tu ešte toľko ospevovaný a oceňovaný multitasking (robenie viacerých vecí súčasne, alebo aspoň paralelne). Ten, čo takto funguje, nie je plnou svojou pozornosťou na tom, čo robí – a neuvedomuje si to naplno. Môže toto byť črta, ktorá je hodná obdivu?

Na dennej báze takmer neexistuje čas na sebareflexiu.

Rozptýlenia  sú výsledok našej pripútanosti na život založený na zmysloch, bez dostatočne silných hodnôt, ktoré by kontrolovali voľby, ku ktorým nás zvádzajú vaše zmysly. Vašich päť zmyslov kontroluje vašu realitu. Viete, že žijete a máte svoj život, pretože ho vidíte, dotýkate sa ho, hýbete sa ním, kontrolujete veci, zdvíhate telefón, držíte sa laptopu, ako keby vám to zachraňovalo život, hovoríte s inou osobou, dostávate správy o tom a hentom, predávate toto, kupujete tamto, ste s tým človekom alebo s iným človekom – s hocikým, hlavne, že nie ste sami.

Vezmite si všetky tie dáta a hluk, ktorými ste non-stop zaplavovaní. A vezmite si obsah tých dát. Čo denne plynie cez vašu myseľ? Ak by ste mali veriť všetkým tým nezmyslom z televíznych reklám a takzvaných lekárskych reportáží o tom, čo by ste mali alebo nemali kvôli svojmu zdraviu jesť – každú kúsok potravy, ktorý si dávate do úst, je odrazu otázka života či smrti! A presne tak je to s tým, kde bývate, kadiaľ chodíte a čo si obliekate. (A nezabudnite na päty. Žena nemôže byť dobrá matka, milenka a kamarátka, keď má zrohovatelú pokožku na pätách a nenalakované nechty na nohách. Poznámka jednej uštipačnej bosorky. 😛 )

Naša kultúra je presýtená tými najrôznejšími rozptýleniami, ktoré kedy boli vytvorené – od hluku cez elektroniku až k reklamnej propagande. Život v takomto svete je život riadený rozptýleniami. Prvý, kto to vypichol, bol Budha. Nazval svet foriem a všetko v ňom „ilúzia“. Rozptýlenia sú ilúzia – a čo nie je rozptýlenie?

Trvalo mi dlho, než som porozumela budhistickému učeniu o ilúzii. Pamätám, ako som si myslela, že keď mi tresne kameň na nohu, tak to asi ťažko bude ilúzia, pretože potom by to toľko nebolelo… Ale to som len nechápala kľúčovú myšlienku učenia. Budha hovoril o nebezpečenstve, že si pomocou predmetu, osoby, miesta či myšlienky vytvoríme ilúziu – že začneme svoju vnútornú silu spájať s externým objektom a začneme sa cítiť k nemu pripútaní, ako keby naše prežitie, bezpečnosť, šťastie alebo hodnota záviseli od toho, či ho máme alebo nemáme.

Práve táto pripútanosť je tá „ilúzia“. A táto ilúzia sa stáva rozptýlením pre naše vedomie. V mysli si začíname vytvárať príbehy o dôležitosti danej veci a ako by sa náš život zosypal, keby sme ju nemali…

Pre Budhu aj vzťahy sú ilúzia. Aj keď obrovsky trpíme, ak prídeme o milovaného človeka, pravda je taká, že to prežijeme. Nevyparíme sa od bolesti, hoci sa to pravdepodobne po istú dobu tak cíti. Naša predstava, že bez daného človeka neprežijeme, je len ilúzia, pretože sme prežili.

A rovnako ľudia prežijú aj bez nás. Mnohým sa to už podarilo. Boli sme ilúziou v ich živote… Predstavte si to!

Rozptýlenia a ilúzie sú mocné. Ale sú len balast, balast džavotajúcej mysle. Hnev, stres, veci, nad ktorými ideme zošedivieť – to všetko je len balast. Môžno mi poviete, že splátka hypotéky nie je ilúzia! A veru nie je. Ale všetok ten stres okolo nej je. S ním alebo bez neho – aj tak musíte nájsť spôsob, ako ju zaplatiť. Pomôže vám azda pri tom ten stres? A preto je ilúziou.

Pozorujte svoje rozptýlenia a ilúzie a zistite, od koľkých sa dokážete odpútať už len tým, že ste si uvedomíte, že im podliehate…

K textu:

  • Čo sú vaše obľúbené rozptýlenia?
  • Čo sú vaše najsilnejšie ilúzie?

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *