#26 Odpojený? Odtrhnutý? Sám?

0
(0)

Je dôležité, aby sme sa cítili napojení na zvyšok sveta, aby sme cítili príslušnosť k iným a k Univerzu. S pocitom napojenia stúpa naša sebadôvera a ochota skúšať aj veci, ktoré by sa nám inak zdali riskantné. Je rozdiel pustiť sa do niečoho a vedieť, že je tam záchranná sieť, ktorá vás zachytí – alebo mať pocit, že všetko stojí a padá s vami a vašou schopnosťou ustáť to… Ak ste odkázaní sami na seba, trúfate si len toľko, koľko váš chrbát unesie. A viete, že ak sa vám niečo prihodí, tak to bolo všetko – nemá vám kto pomôcť.

Dve veci spôsobujú, že sa cítime odpojení a odtrhnutí od toho zvyšku:

  1. porovnávanie
  2. posudzovanie

Keď sa porovnávate s niekým alebo niečím iným, tak sa od toho vlastne odčleňujete. Základom porovnávania je presvedčenie, že „to nie som ja“. To vás okamžite vyčlení z „ostatných“ a často vás to oddelí presne od toho, čo chcete. Vyvoláva to zlé pocity a odchýli vás to na cestu vyhľadávania negativizmov.

Keď sa posudzujete alebo keď niekto súdi vás, inštinktívne sa stiahnete. Vycúvate od toho čo posudzujete alebo čo súdi vás. Vyčleníte sa. A zakaždým, keď sa stiahnete, odpájate sa od kreativity a možností. Vyvoláva to pocit ochudobnenia a osamelosti a odchýli vás to na cestu nevraživosti a pohŕdania sebou a inými.

Takže čo s tým?

Keď sa porovnávate s niekým, nerobte to z pozície, že niečo nemáte, že vám niečo chýba. Vnímajte iných ako dôkaz Univerza, že aj to, čo chcete, existuje a je možné. Porovnávajte s láskou k tomu, s čím sa porovnávate.

Ak vás niekto súdi (alebo sa vy prichytíte pri posudzovaní), nepodľahnite nutkaniu niečo obhajovať či brániť. Obrana znamená, že sami seba spochybňujete. Viete predsa, kto ste… Poznáte svoje motívy a keď vás niekto posudzuje, pripomeňte si, že je to výpoveď o jeho svete, v ktorom sa denne pohybuje – nie o vás. Až sa zbaví svojich vnútorných démonov, zbaví sa aj chuti súdiť iných – ale je to jeho robota, nie vaša. Vytvorte mu priestor, aby sa mohol vyvíjať ďalej, ale ak nemusíte, zbytočne sa v jeho posudzovačnom svete nezdržiavajte (najmä ak sami mávate tendenciu súdiť iných 🙂 ).

Inak, krátke cvičenie len pre vnútornú bilanciu: Keď ste videli ilustračku k článku, čo ste urobili? Porovnávali? Posudzovali? 😉

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *