Práca so snami: Emócie

0
(0)

Pokračujeme v práci so snami. Dnes prichádza prvá téma – emócie, ktoré sen na nás prenáša. Ako odrazový mostík budeme používať náš „senník“ (alebo aj „snár“, ak sa vám to páči lepšie), ktorý sme si vyštartovali (dúfam) pred týždňom. Pozrieme si zápisky v ňom a ak sme ich robili podľa návodu, máme prvé podklady na rozbor.

Znova sa oprieme o starší článok z Eprakone:

Emócie zo sna

Ak sa chceme pustiť vážne do interpretácie snov, začneme niečím, čomu nepotrebujeme rozumieť, ale napriek tomu to budeme jasne vedieť. Ide o pocity, ktoré v nás sen vyvolal. Ako sme sa cítili počas sna a ako pri zobudení? Boli sme otrasení, potešení, vyvolal v nás pocity, o ktorých sme nevedeli?

Niekedy je významom sna emócia, ktorú v nás sen vyvolal. Podvedomie s nami totiž rozpráva cez emócie, ktoré sú naviazané na isté obrazy. Obrazy do sna vyberá podľa emócií, ktoré sú na ne naviazané – a preto majú emócie zo sna vyšší význam ako samotný dej. Sú prvým ukazovateľom toho, ako treba sen interpretovať. Ak nás naplnil radosťou, pôjde o dobrú správu. Ak nás zaskočil a nechal na rozpakoch, musíme správu interpretovať ako niečo, čo si potrebujeme uvedomiť. Ak nami otriasol, vyžaduje sa okamžitá pozornosť a rýchle konanie. A tak ďalej.

„Som stavebný robotník. Naliali sme betón do debnenia a keďže sa ponáhľame, ostatní chlapi už debnenie rozoberajú, hoci betón ešte nie je suchý. Pozerám na to a cítim ohrozenie.“

Toto je sen chlapca, ktorý sa po liečbe rakoviny plánoval vrátiť späť do práce. Hlavná emócia bol pocit úzkosti a ohrozenia. Podvedomie mu posielalo správu, že ešte nie je na to čas…

A teraz vy: máte nejaký minipríbeh zo sna spojený s emóciou? Popíšte ho, popíšte emóciu a pokúste sa ju interpretovať.

A my ostatná vám do toho budeme osvietene kafrať. 😛

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *