Čo nám prinesie vnútorné ticho?

0
(0)

Toto je v mojich očiach obrovsky presný (hoci nepresne prekladaný 😉 ) úryvok z knihy Encounters with the Nagual od Armanda Torresa. Možno len pre mňa – ale hovorí rečou, ktorej plne rozumiem:

K problému dochádza, pretože si pletieš cieľ bosorákov s nejakým ideálom. Predstava „ticha“ je príliš delikátna pre myseľ ako tvoja – naučenú všetko klasifikovať. Je jasné, že si na to cvičenie nahliadal z pohľadu sluchu – ako na „absenciu zvuku“.

Ale to nie je to, o čom cvičenie naozaj je.

Bosoráci robia niečo oveľa jednoduchšie. Snažia sa odolávať návrhom mysle – a to je všetko. Ak si schopný spraviť sa vlastníkom svojej mysle a myslieť správne, bez predsudkov a falošných presvedčení, budeš schopný vymazať domestikovanú časť svojej povahy, čo bude super výsledok. Inak nikdy nepochopíš ani len to, o čom cvičenie je.

Keď sa naučíme predchádzať návrhom mysle bez toho, aby sme sa nimi cítili urazení alebo im venovali pozornosť, návrhy mysle v nás ešte po istú dobu pretrvajú, ale nakoniec zmiznú. Takže to nie je o tom, zbaviť sa ich, ale skôr ich zadusiť nudou.

Na to, aby si tento stav dosiahol, potrebuješ si urobiť inventúru svojich predstáv. Ja som od teba žiadal, aby si začal svojimi presvedčeniami, ale fungovalo by to rovnako dobre aj vtedy, keď by si si bol robil zoznam vzťahov a prítulností či najpríťažlivejších momentov v tvojej osobnej histórii alebo nádejí, cieľov a obáv či preferencií a averzií. Dôležité je začať si byť vedomý vlastných myšlienkových vzorcov.

Kúzlo týchto inventárov spočíva v systéme zoraďovania ich prvkov. Akonáhle otrasieme týmto systémom, keď z neho vytiahneme nejaké prvky, ktoré sme doňho pridali, celá konštrukcia sa začne rúcať. Takto fungujú rutiny ľudskej mysle: zmeníš jeden parameter a odrazu sú otvorené dvere tam, kde predtým bola len pevná stena… a tým sa všetko mení.

Myseľ sa otriasa.

A to si zažil ako extrémnu aktiváciu svojho vnútorného monológu. Predtým si ho vôbec neregistroval, ale teraz už vieš, že je tam. Jedného dňa bude natoľko zadúšajúci, že s ním niečo urobíš. V ten deň prestaneš byť obyčajným človekom a staneš sa bosorákom.

Mňa donútil klásť si otázky. Kde sa nachádzam? Ako k tomu stojím? A niektoré zistenia boli hodne vytriezvujúce…

Čo hovorí vám? O svete? O vzostupe? O vás? 🙂

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *