Cvičenie: Ako sa prestať porovnávať s inými

0
(0)

Vyberte si niekoho, na koho žiarlite alebo mu závidíte. Možno kolegu, ktorému šéf nadŕža. Alebo príbuzného, čo sa vyťahuje a oháňa peniazmi, babami, úspechmi, múdrosťou – čímkoľvek. Ustáľte sa na osobe skôr, než začnete transformovať svoje negatívne emócie.

  • Zmeňte správanie. Začnite riešiť závisť a žiarlivosť tým, že budete praktizovať pokoru a budete sa vyhýbať porovnávaniu, a to aj vtedy, keď vás daná osoba doslova vytáča. Teda. nabudúce, až šéf pochváli kolegu, miesto toho, aby ste sa skrčili na stoličke alebo vám stuhol chrbát, urobte smerom ku kolegovi drobné gesto uznania.  Presmerujte pocit z „menej než ten druhý“ do „dokážem uznať jeho úspech“, čo už samo o sebe vo vás vyvolá dobrý pocit.
  • Pripojte svoju trošku k úspechu toho druhého. Ak kolega prišiel s výborným nápadom a šéf ho chváli, budujte na ňom a rozviňte ho. Nedajte sa zastrašiť tým, že sa vnútorne cítite menejcenne, ale ani tým, ak na váš príspevok nepríde nadšená reakcia. To, čo potrebujete, je ocitnúť sa na kraji úspechu toho druhého a vedieť, že jeho úspech sa v očiach šéfa tak trochu odrazí aj na vás. Mesiac nemá svoje vlastné svetlo, ale aj tak na nebi žiari – vďaka tomu, že vďačne odráža svetlo Slnka. Každý máme svoje vlastné silné stránky a svoje vlastné poslanie a to, že dnes je niekto úspešnejší ako vy, značí, že v inej situácii budete vy úspešnejší ako niekto iný. Treba si len pestovať optiku pre úspech, aby ste to potom neprehliadli preto, že sa večne podceňujete a cítite nevyhovujúco.
  • Zaveďte si „jedenáste prikázanie“: Nebudem sa porovnávať. Každý máme iné talenty a iné životné skúsenosti, iné predsudky a iné obmedzenia. Nie sme vzájomne porovnateľní. A táto skutočnosť značí aj to, že sú situácie, kde má navrch jeden, a potom sú situácie, kde má navrch ten druhý. Vyhliadajte situácie, kde môžete prejaviť svoje silné stránky – a potom ich prejavte. To sa týka hlavne tých vystatovačných príbuzných. 😉 A: nečakajte od nich uznanie. Každý porovnáva ostatných svojím vlastným metrom. Keby boli zástupy báb pre vás dôležité, budete sa nimi obklopovať a budete všetkých naokolo porovnávať podľa veľkosti zástupu báb. Skúste niekedy vystatovačného príbuzného zhodnotiť cez svoje vlastné hodnoty! (A nedovoľte si pritom usmievať sa. 😉 )
  • Presuňte svoj fokus zo sledovania toho, čo nemáte alebo kde nedosahujete svoje očakávania, na to, čo už máte, kde vyhovujete a kde sa cítite spokojne. Nájdite si denne aspoň tri také situácie, kde ste boli dobrí, dostačujúci a šťastní. Pripomínajte si, že toto je pocit, s akým chcete čeliť svetu.
  • Dajte iným to, čo si najviac prajete sami pre seba. Ak chcete ocenenie svojej práce, oceňujte prácu iných. Ak chcete lásku, dávajte lásku. Ak chcete kariéru, pomôžte iným posunúť tú ich dopredu. Čo vyžarujete, to sa k vám vracia.
  • Premeňte závisť na obdiv. Hľadajte sa „súperovi“ tie dobré veci. Prestaňte sa sústreďovať na to, čo vnímate ako zlé stránky alebo chyby povahy, a sledujte, aké silné stránky má, ako ich nasadzuje a skúste ich podobne nasadiť aj vy.
  • Držte svojmu súperovi palce. Niekedy je to ťažké, ale pomáha to premeniť vašu negativitu na niečo lepšie. Mentálne sa tým dostávate preč od sveta, kde panuje nedostatok a všetci súťažia o obmedzené zdroje, do sveta, kde panuje žičlivosť a zdroje sú k dispozícii pre každého, kto ich vie nasadiť.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *