#3 Ako rýchlo zmeniť emocionálne rozpoloženie

0
(0)

Tento týždeň ideme venovať tomu, aký fyzický postoj pri určitých emóciách zaujímame.

Prečo? Pretože telo a duša sú spojené nádoby; keď zaujmeme istý postoj, cítime istú emóciu a naopak – keď cítime istú emóciu, zaujímame vždy ten istý postoj.

Krásnym príkladom je tzv. „omega-vráska“, ktorú mávame na čele, keď sa cítime deprimovaní, v bezvýchodiskovej situácii alebo bezmocní: obočie sa nám nasunie ku koreňu nosa a nahor a na čele sa nám urobí „fald“ v tvare omega. Dnes sa napríklad používa na potláčanie chronickej depresie vďaka tomuto zisteniu botoxová injekcia na čele – zabráni vzniku omega-vrásky, čím neumožňuje depresii rozvinúť sa naplno. Odstavením fyzického príznaku sa zmierňuje psychický výkyv.

Napríklad si všimnite, ako inak sa cítite, keď stojíte nahrbene a vzpriamene. Keď plecia ovesíte dopredu, alebo keď „vypnete hruď“.

A toto ideme tento týždeň využiť, aby sme odhalili svoje emocionálne „spúšťače“ a dokázali ich v budúcnosti cielene využívať.

Kedykoľvek sa prichytíte v silnom emocionálnom stave (pozitívnom či negatívnom), začnite sami seba pozorovať. Dištancujte sa od svojej emócie, nezapodievajte sa ňou, ale si všímajte, ako sa pri nej cíti vaše telo.

Ako stojíte?

Čo robíte s rukami? Čo robíte s tvárou?

Ako držíte svoju hlavu?

Keď si toto všetko všimnete, zapíšete a uvedomíte, definujete tým svoju schopnosť meniť emocionálny stav na počkanie. Jednoducho zaujmete postoj/výraz/držanie tela toho stavu, ktorý si prajete – a je to!

Ja to používam pri strese. Keď je stres vysoký, máme tendenciu hrbiť sa (skrývame tým pred prípadným útočníkom „mäkké“ časti tela – hrdlo a brucho), plecia idú dopredu, ako keby sme chceli problémom nastaviť chrbát, šija a ramená stuhnú. Keď mám veľký stres, začínam vedome vnímať, ako sa cíti moje ramenné a šijové svalstvo a či mám napätie v čeľusti. Ak áno, okamžite ho začínam uvoľňovať – a stres sa zmierňuje.

Takže najbližší týždeň si budete všímať svoje emocionálne stavy a ako sa pri nich správa vaše telo. Odporúčam vám zapisovať si postoje a emóciu, ktorá sa s nimi spája – neskôr to môžete využiť na to, aby ste si istú emóciu vedome vyvolali.

Odporúčania na čítanie:

Inak, ak máte chuť, zistite, čo váš spôsob sedenia vypovedá o vašej osobnosti! 🙂

Ešte jeden test osobnosti, tentokrát podľa toho, ako ležíte, keď spíte. (Ja pod mačkami. 😉 )

Iný spôsob, ako sa zbaviť stresu a traumy.

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *