Premýšľanie o výkladných skriniach

0
(0)

Mala som záblesk génia. Uvažovala som totiž o tom, že všetci vlastne pred sebou tlačíme nejakú výkladnú skriňu, ktorú ukazujeme svetu – ju a nie to skladisko zbytočností za ňou. Moja bežná úvaha. Ale tentokrát som sa nezastavila v tomto bode a napadlo mi, že aj tie výkladné skrine sú rôznych druhov

Prvá, ktorú poznám ja, ale mladšie generácie už možno nie, boli plne nafintené figuríny s namaľovanou tvárou a rôznymi parochňami na hlave. Také, aby sa čo najviac podobali živým ľuďom – s nahodenou „omietkou“ a naštylizovaným účesom, perfektne „oháknuté“ (napr. si pamätám tie z kožušníctva v kožuchoch, čižmách, kožušinových čiapkach, s rukavicami a mufom. A okolo nich boli vo výklade rôzne doplnky ako kabelky, ale aj zbytočnosti ako pozlátko, sneh, trblietavé snehové vločky, lavička posypaná „snehom“, v pozadí zasnežené svietiace okno a v rohu snehuliak… Sugerovali istý životný štýl so všetkým, čo k tomu patrilo.

Neskôr sa vo výkladných skriniach prešlo na menej realistické figuríny – podstatné bolo to, čo sa predávalo, nie ten pocit spolupatričnosti k istej spoločenskej triede… Figuríny boli len s naznačenou tvárou, bez vlasov, bez topánok, dokonale zladené a pôsobiace „kúl“ a „in“. Niekedy sa okolo nich povaľovali módne doplnky – ak ich obchod predával. Kedysi všetko robilo človeka – teraz ho robili už len šaty a doplnky.

Potom poznám ešte výklady, kedy je výpredaj. Výkladná skriňa je celkom bez dekorácie a figuríny sú celkom bez doplnkov, len navlečené v čiernych jednoduchých šatách s červeným nápisom SALE.

A videla som už aj výkladné skrine, kde boli figuríny celkom nahé.

A potom som videla výkladné skrine obchodov, ktoré sa zatvárali, kde už možno ani tie figuríny neboli a výkladná skriňa bola možno zalepená novinovým papierom, aby nebolo vidno dovnútra.

Ale zakaždým, keď v tej výkladnej skrini stála figurína, bola „štandardná“. (Niektoré sú možno len torzá, ale sú „úplné torzá“). Ešte nikdy som nevidela vo výklade figurínu, ktorej by chýbal prst, mala tvár rozbitú a preliačenú alebo jej chýbala polovica hlavy či jedna noha.

Do výkladných skríň sa zjavne nedávajú poškodené figuríny.

Potiaľto moja vlastná úvaha, ktorá vo mne naštartovala isté poznanie. Rada by som poznala myšlienky, ktoré naštartuje vo vás. 🙂

Aký užitočný bol tento článok?

Kliknite na patričnú hviezdičku!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *